Piața mondială a luxului revine la un ritm „normal” de creștere, după anii de euforie post-pandemie

Piața mondială a luxului revine la un ritm „normal” de creștere, după anii de euforie post-pandemie
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2023

După anii de euforie post-pandemie, cu creșteri de două cifre, piața mondială a luxului ar urma să revină în acest an la un ritm mai „normal” de creștere de o singură cifră, dar chiar și așa va ajunge la vânzări de 1.500 de miliarde de euro, arată un studiu realizat de firma de consultanță Bain and Company, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Piața mondială a luxului ar urma să ajungă la 1.500 de miliarde de euro în 2023, o creștere de 8-10% comparativ cu 2022, și stabilind un nou record pentru acest sector”, estimează acest studiu publicat marți și realizat în parteneriat cu Altagamma, Asociația producătorilor italieni de articole de lux. „În pofida eventualelor turbulențe, piața ar urma să continue să crească până în 2030, cu un procent cuprins între 5 și 7% pe an”, susțin autorii studiului.

FOTO O caricatură a cuplului Ceaușescu din incinta fostei mine Petrila a fost furată. Autorul oferă recompensă: Echivalează cu 5.000 kilograme fier vechi la cursul zilei! CITEȘTE ȘI FOTO O caricatură a cuplului Ceaușescu din incinta fostei mine Petrila a fost furată. Autorul oferă recompensă: Echivalează cu 5.000 kilograme fier vechi la cursul zilei!

În 2023 segmentul „bunurilor personale de lux”, care regrupează modă, marochinărie, bijuterii, orologerie și produse de frumusețe, va continua să crească pentru a ajunge la vânzări de 362 de miliarde de euro până la finele anului, scrie Agerpres.

„Suntem pe un ritm de creștere mai modest de 4%”, recunoaște Joëlle de Montgolfier, directoare la Bain and Company, dar „suntem în continuare peste nivelul de vârf atins în 2019, este un segment care rămâne foarte dinamic, chiar dacă nu puteam să rămânem la nivelul din ultimii doi ani, când am avut ritmuri de creștere de peste 20%”.

„Situația se normalizează, revenim la ritmuri de creștere obișnuite pentru această categorie”, consideră Joëlle de Montgolfier, adăugând că „rata de rentabilitate în sectorul luxului este una extrem de favorabilă în 2023, cu o medie cuprinsă între 19 și 22%”.

La nivel geografic, toate regiunile înregistrează creșteri, cu excepția celor două Americi, care chiar dacă își dispută cu Europa poziția de cea mai mare piață mondială a luxului, unde vânzările de produse de lux ar urma să scadă cu 8%, în special din cauza incertitudinilor macroeconomice din SUA.

FOTO - ING Bank și DNSC avertizează - Campanie de phishing la rezervări online și oferte de vacanță CITEȘTE ȘI FOTO - ING Bank și DNSC avertizează - Campanie de phishing la rezervări online și oferte de vacanță

Piața chineză, care crește cu 9%, realizează o performanță mixtă. „Atunci când această piață s-a redeschis, în 2022, ne așteptam la ceva mai susținut”, precizează Joëlle de Montgolfier. Cu toate acestea, turiștii chinezi sunt cei care au impulsionat creșterea sectorului de lux în regiune (Japonia, Hong Kong, Macao). La orizontul anului 2030, piața chineză ar urma să reprezinte între 35% și 40% din piața mondială a luxului și să ocupe poziția de lider mondial.

Pentru 2024, analiza realizată de Bain-Altagamma oferă două scenarii, fie o creștere a vânzărilor de bunuri personale de lux cuprinsă între 1 și 4%, fie una cuprinsă între 5 și 7%. Totul va depinde de nivelul relansării turismului, de situațiile macroeconomice din China și SUA precum și de situația geopolitică mondială.

viewscnt
Afla mai multe despre
lux
cumparaturi