Prețurile mondiale la alimente au crescut cu 5% în ritm anual, în septembrie

Prețurile mondiale la alimente au crescut cu 5% în ritm anual, în septembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2020

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat în septembrie cea de a patra lună de creștere consecutivă, grație avansului prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În septembrie, acest indice a ajuns la 97,9 puncte, în creștere cu 2,1% față de o valoare revizuită de 95,9 puncte în luna august și cu 5% peste valoarea înregistrată în luna septembrie 2019, scrie Agerpres.

KFC România introduce un nou sistem touchless de comandă CITEȘTE ȘI KFC România introduce un nou sistem touchless de comandă

Potrivit FAO, prețurile la cereale a urcat cu 5,1% în septembrie, comparativ cu luna august, și cu 13,6%, raportat la aceeași lună a anului trecut. "Cotațiile mai mari la grâu au stimulat această creștere, pe fondul activității intense de tranzacționare ca urmare a îngrijorărilor privind perspectivele de producție din emisfera sudică și a condițiilor secetoase care afectează însămânțările de grâu în Europa", a subliniat FAO. De asemenea, au crescut prețurile la porumb, orz și sorg, în timp ce prețul orezului a scăzut cu 1,4% pe fondul încetinirii cererii.

Prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 6% în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, în condițiile în care cotațiile la uleiul de palmier, floarea soarelui și soia au crescut pe fondul cererii globale solide.

În schimb, prețurile la lactate au rămas în mare parte nemodificate în luna septembrie, comparativ cu august, iar prețurile la zahăr au scăzut cu 2,6% comparativ cu luna august, pe fondul estimărilor privind un surplus al producției mondiale în sezonul următor. Prețurile la carne au scăzut și ele cu 0,9%, unul dinte motive fiind și decizia Chinei de interzice importurile de carne de porc din Germania, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți.

În paralel, FAO a dat joi publicității noile sale estimări privind oferta și cererea mondială de grâu în sezonul agricol 2020/2021.

FAO estimează că producția mondială de cereale în 2020 va fi cu 2,5 milioane de tone mai mică față de cât prognoza în august. În pofida acestei reduceri, agenția se așteaptă ca, per total, recolta mondială de cereale în acest an să atingă un nivel record de 2,762 miliarde tone, în creștere cu 2,1% comparativ cu nivelul din 2019.

"Producția mondială de grâu în 2020 este prognozată la 765 milioane tone un nivel record, ca urmare a unor evoluții meteo favorabile în Australia", a informat FAO.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente