Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor

Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2023

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a coborât în luna octombrie la cel mai redus nivel din ultimii doi ani și jumătate grație scăderile înregistrate la zahăr, cereale, uleiuri vegetale și carne, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.

FOTO CONFIRMARE Cel mai mare lanț de restaurante din Bulgaria intră în România CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Cel mai mare lanț de restaurante din Bulgaria intră în România

În luna octombrie 2023, acest indice s-a situat la o medie de 120,6 puncte, în scădere cu 0,5% față de nivelul de 121,3 puncte înregistrat în luna septembrie. Valoarea din luna octombrie 2023 este cu 10,9% sub cea din urmă cu 12 luni și totodată cel mai redus nivel înregistrat după luna martie 2021.

Potrivit agenției ONU cu sediul la Roma, prețurile mondiale la cereale au scăzut cu 1% în luna octombrie comparativ cu septembrie, în principal ca urmare a scăderii cotațiilor la orez și grâu. "Prețurile internaționale la grâu au scăzut cu 1,9% în luna octombrie, ca urmare a unor livrări peste așteptări în SUA și concurenței solide între exportatori", a precizat FAO.

Scăderi de prețuri au fost înregistrate și la uleiuri vegetale (minus 0,7%), zahăr (minus 2,2%) și carne (minus 0,6%).

Singurul produs alimentar la care prețurile internaționale au crescut de la o lună la alta sunt lactatele, care potrivit FAO s-au scumpit cu 2,2% în luna octombrie, punând punct la nouă luni de scădere. "Prețurile mondiale la lapte praf au înregistrat cele mai mari creșteri, stimulate în principal de explozia cererii la import precum și de unele incertitudini cu privire la impactul fenomentului meteo El Nino", a informat FAO.

Separat, FAO a dat vineri publicității un nou raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO și-a menținut estimările conform cărora producția mondială de cereale în acest an va atinge un nivel record de 2,819 miliarde de tone

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi