Prețurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021

Prețurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2024

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani, în urma declinului cotațiilor la cereale și carne, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.

VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de Est CITEȘTE ȘI VIDEO Pregătiri pentru o investiție de 40 milioane euro în țară, într-o fabrică de reciclare. România - pionier în Europa centrală și de Est

În ianuarie, acest indice s-a situat la o medie de 118 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2021. În decembrie, indicele s-a situat la o medie de 119,1 puncte.

Potrivit agenției ONU cu sediul la Roma, "prețurile de export globale la cereale au scăzut în ianuarie, pe fondul concurenței solide în rândul exportatorilor și al sosirii livrărilor din recolta actuală în emisfera sudică. De asemenea, prețurile la porumb au înregistrat un declin semnificativ, reflectând o stare mai bună a culturilor, începutul recoltării în Argentina și livrări mai mari în Statele Unite".

Prețul la carne a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv, pe fondul aprovizionării abundente de la principalii exportatori, ceea ce dus la reducerea cotațiilor pe plan global, a precizat FAO.

Într-un raport separat, FAO a anunțat că producția mondială de cereale în 2023 ar urma să fie în grafic pentru a atinge nivelul record de 2,836 miliarde de tone metrice, ceea ce ar reprezenta o creștere de 1,2% față de 2022. Producția globală de cereale grosiere ar urma să se situeze la nivelul record de 1,523 miliarde de tone.

Potrivit agenției ONU cu sediul la Roma, "revizuirea reflectă în principal noile date oficiale din Canada, China continentală, Turcia și Statele Unite, unde o combinație de randamente mai ridicate și zone cultivate mai extinse decât se previziona anterior au dus la o producție estimată mai ridicată la porumb".

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi