Producătorul țigărilor Kent, anchetat de procurorii britanici pentru că ar fi dat mită în Africa

Producătorul țigărilor Kent, anchetat de procurorii britanici pentru că ar fi dat mită în Africa
scris 1 aug 2017

Producătorul de țigări British American Tobacco (BAT), lider pe piața din România cu marca Kent, este anchetat de procurorii britanici în legătură cu presupuse fapte de corupție în Africa.

Biroul britanic pentru Fraude Grave (SFO) a lansat o investigație formală privind presupusa mituire a unor oficiali guvernamentali din Africa de către BAT și subsidiarele sale, în urma unor dezvăluiri publicate de BBC.

BAT desfășoară deja o anchetă internă în legătură cu acuzațiile și va coopera cu oficialii britanici, se arată într-un comunicat al producătorului de țigări.

Lanțul de restaurante „La Plăcinte” începe să taie din pierderi, prima dată de la intrarea pe piața locală CITEȘTE ȘI Lanțul de restaurante „La Plăcinte” începe să taie din pierderi, prima dată de la intrarea pe piața locală

O investigație a jurnaliștilor BBC a relevat, în urmă cu doi ani, că un lobbyist BAT ar fi aranjat plata unor mite în sumă de 26.000 de dolari către trei politicieni și funcționari publici din Rwanda, Burundi și Insulele Comore, în încercarea de a influența legislația în domeniul fumatului. Dezvăluirile au fost făcute de un fost angajat al BAT.

În replica, BAT a declarat, la acel moment, că “nu tolerează corupția, indiferent de țara în care are loc”.

“După cum am anunțat anterior, investigăm, cu ajutorul unor consilieri juridici externi, acuzații lagate de o presupusă conduită ilegală (…) Am fost informați că SFO a lansat o anchetă formală. BAT intenționează să coopereze cu investigația”, potrivit comunicatului de astăzi.

SFO a confirmat, într-un anunț separat, că anchetează “presupuse fapte de corupție în desfășurarea activităților profesionale de către BAT, subsidiarele sale și persoane asociate”.

BAT, cel mai mare producător de țigări listat la bursă, este prezent în România din 1994. Grupul deține local o fabrică de țigări la Ploiești, o companie de distribuție la nivel național și un centru de servicii care deservește operațiunile BAT din întreaga Europă.

La nivel mondial, grupul are 55.000 de angajați în peste 200 de țări și un portofoliu de aproximativ 200 de mărci, printre care Lucky Strike, Kent, Dunhill și Rothmans.

viewscnt
Afla mai multe despre
bat
british american tobacco
ancheta
sfo
coruptie
mita