Proprietar fabrică de ambalaje: Prețul hârtiei pe piața europeană a explodat. Nu credeam să vină vreodată ziua în care să cerem imperativ clienților să micșoreze consumul

Proprietar fabrică de ambalaje: Prețul hârtiei pe piața europeană a explodat. Nu credeam să vină vreodată ziua în care să cerem imperativ clienților să micșoreze consumul
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2022

Fabrica de ambalaje Exonia din Iași anunță că, pe fondul blocării accesului la materia primă din Rusia, prețul hârtiei pe piața europeană a crescut cu 30-40 la sută, proprietarul companiei cerându-le clienților să micșoreze consumul în această perioadă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondatorul companiei de ambalaje Exonia din Iași, Tiberiu Stoian, a anunțat că majoritatea producătorilor de hârtie au anunțat un val imediat de scumpiri, care poate ajunge până la 40 la sută, scre News.ro.

VIDEO Panică la făină, zahăr, mălai și ulei în țară. Marile supermarketuri au pus limite de vânzare în anumite zone CITEȘTE ȘI VIDEO Panică la făină, zahăr, mălai și ulei în țară. Marile supermarketuri au pus limite de vânzare în anumite zone

"Pe fondul blocării accesului la materia primă rusească, prețul hârtiei pe piața europeană a explodat astăzi. Majoritatea producătorilor de hârtie kraft au anunțat un val de scumpiri fără precedent cu procente ce variază între 30-40 la sută și care intră în vigoare de îndată, motiv de îngrijorare în rândul industriei tipografice autohtone, și așa destul de afectată de recesiune. Măsura se suprapune cu informația neoficială conform căreia Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situație în care se află și o cantitate mare, de peste 250 tone hârtie, destinată pentru fabrica noastră", a declarat Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia Iași.

Potrivit omului de afaceri ieșean, creșterea costurilor cu utilitățile de peste 300 la sută pentru utilizatorii industriali din ultimele 12 luni, dar mai ales blocarea importurilor de hârtie din Federația Rusă, coroborate cu creșterea cererii de sacoșe fabricate din hârtie, sunt consecințe ale situației geopolitice din această perioadă.

"Noi, producătorii de ambalaje din Uniunea Europeană, suntem victime colaterale, alături de partenerii noștri - lanțurile de retail și operatorii din HoReCa. Având în vedere capacitatea mare de procesare a fabricii noastre din Iași, de peste 3.500 tone anual, și a faptului că avem alți cinci furnizori europeni de hârtie, blocarea accesului la achiziție pe piața rusă nu ne va afecta pe termen scurt, datorită stocurilor pe care le deținem în depozitele companiei. Însă, pe termen lung, continuarea tendinței de creștere a consumurilor și de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză și hârtie, cu consecințe catastrofale pentru multe industrii", a precizat Tiberiu Stoian.

Proprietarul companiei Exonia din Iași a lansat un apel la toți marii consumatori de sacoșe din hârtie, dar și de ambalaje în general, să inițieze cât mai urgent posibil programe de stimulare a consumului responsabil din partea utilizatorilor finali.

"Aceștia trebuie să înțeleagă faptul că sacoșele fabricate de noi sunt extrem de rezistente, permit re-utilizarea de cel puțin trei-patru ori, să nu le mai considere de unică întrebuințare și să contribuie astfel la reducerea cantităților de materii prime necesare fabricării lor, care sunt accesabile greu în această perioadă și cu costuri din ce în ce mai mari. Nu credeam să vină vreodată ziua în care să cerem imperativ clienților să își reducă consumul, să raționalizeze utilizarea produselor noastre și în consecință să ne transmită comenzi cât mai rar și cu tiraje cât mai reduse. Ne adaptăm la situație și sperăm să depășim această perioadă nefastă pentru industria românească", a adăugat Tiberiu Stoian.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambalaje
pret