Proprietarul Steam și 5 publisheri, amendați pentru că ar fi împiedicat consumatori inclusiv din România să cumpere jocuri video din alte state UE

Proprietarul Steam și 5 publisheri, amendați pentru că ar fi împiedicat consumatori inclusiv din România să cumpere jocuri video din alte state UE
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 ian 2021

Comisia Europeană a amendat compania americană Valve, proprietarul celei mai mari platforme de distribuție de jocuri video din lume, și cinci publisheri cu 7,8 milioane de euro, cu argumentul că au împiedicat consumatorii din mai multe state UE, inclusiv din România, să cumpere jocuri din alte țări decât cele de reședință, cu încălcarea legislației antitrust.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sancțiunile au fost dictate la capătul unei anchete lansate în 2017. Companiile au fost notificate formal cu privire la obiecțiile ridicate de Comisie în aprilie 2019.

Valve, operatorul platformei Steam și dezvoltatorul mai multor jocuri de success, printre care Half-Life și Portal, împreună cu publisherii Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media și ZeniMax ar fi restricționat vânzările transfrontaliere ale unor jocuri video pentru PC în funcție de țara de reședință (practică denumită “geo-blocare”), cu încălcarea regulamentelor antitrust, potrivit unui comunicat al Comisiei.

India este prima țară care cere WhatsApp retragerea noilor politici de intimitate CITEȘTE ȘI India este prima țară care cere WhatsApp retragerea noilor politici de intimitate

Valve distribuie, prin intermediul Steam, jocuri video pentru PC aflate în portofoliile celor cinci companii. Totodată, Valve furnizează companiilor așa-numitele chei de activare, necesare pentru ca jucătorii să poată utiliza pe Steam jocurile cumpărate din alte surse, inclusiv din magazine fizice. Pentru jocurile achiziționate în altă țară decât cea de reședință, activarea era blocată.

Geo-blocarea a fost implementată în cazul a circa 100 de jocuri pentru PC, lista statelor afectate incluzând România, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

În particular, ancheta Comisiei a concluzionat că Valve și publisherii menționați s-au angajat în următoarele practici de blocare geografică:

-acorduri bilaterale și/sau practici concertate între Valve și fiecare dintre cei cinci publisheri, implementate prin intermediul unor chei de activare Steam geo-blocate, care au împiedicat activarea anumitor jocuri video pentru PC în afara Cehiei, Poloniei, Ungariei, României, Slovaciei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei, ca răspuns la cereri nesolicitate ale consumatorilor (așa-numitele „vânzări pasive”). Acestea au durat între unu și cinci ani și au fost implementate, în funcție de cazuri, între septembrie 2010 și octombrie 2015;

-practici de blocare geografică sub formă de acorduri de licențiere și distribuție încheiate bilateral între patru din cei cinci publisheri (Bandai, Focus Home, Koch Media și ZeniMax) și unii dintre distribuitorii lor de jocuri video pentru PC din SEE (alții decât Valve), conținând clauze care au restricționat vânzările transfrontaliere (pasive) de jocuri video pentru PC în SEE, inclusiv în țările din Europa Centrală și de Est menționate mai sus. Acestea au durat în general mai mult, adică între trei și 11 ani și au fost implementate, în funcție de fiecare relație bilaterală, între martie 2007 și noiembrie 2018.

Amenzile pentru cei cinci publisheri, în cuantum inițial de peste 6 milioane de euro, au fost reduse după ce companiile au ales să colaboreze cu investigația autorităților europene antitrust.

Valve a decis să nu coopereze cu Comisia, compania fiind amendată cu 1,624 milioane de euro.

Pentru cei cinci publisheri, amenzile au fost fost impuse după cum urmează: Bandai Namco – 340.000 euro, Capcom – 396.000 euro, Focus Home – 2,88 milioane euro, Koch Media – 977.000 euro și ZeniMax – 1,664 milioane euro.

 

Proprietarul Steam și 5 publisheri, amendați pentru că ar fi împiedicat consumatori inclusiv din România să cumpere jocuri video din alte state UE

viewscnt
Afla mai multe despre
valve corporation
steam
platforma jocuri video
amenzi
comisia europeana
geo-blocare
geoblocare. investigatie
bandai namco
focus home
koch media
zenimax