Rata anuală a inflației a revenit pe creștere, la 5,1% în august, după scumpirea gazelor și a curentului

Rata anuală a inflației a revenit pe creștere, la 5,1% în august, după scumpirea gazelor și a curentului
scris 11 sep 2018

Rata anuală a inflației a crescut de la 4,6% în iulie la 5,1% în august, mai ales ca urmare a scumpirii gazelor naturale pentru populație, dar și a majorării facturilor la energie electrică. Prețurile au crescut cu circa 0,3% față de iulie, după scumpirea mărfurilor nealimentare.

Analiștii așteptau revenirea inflației pe creștere la 4,8%, după ce prețul reglementat al gazelor naturale a fost din nou ridicat în această vară. Potrivit datelor publicate de Statistică, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,66% în august față de iulie, cele mai mari creșteri fiind la gaze naturale, de 5,6%, în timp ce energia electrică s-a scumpit cu 2%.

Alimentele s-au ieftinit ușor față de iulie, cu circa 0,2%, mai ales în cazul fructelor proaspete, unde prețurile au scăzut cu 8%, urmare a recoltei.

FOTO Retailerul grec de jucării și decorațiuni Jumbo a cumpărat în România un mall CITEȘTE ȘI FOTO Retailerul grec de jucării și decorațiuni Jumbo a cumpărat în România un mall

Prețurile serviciilor au rămas relativ stabile, cu o creștere de 0,13%, variații mai important fiind la transportul aerian, de 2,4% și serviciile poștale, de 21,5% - acestea au însă ponderi foarte mici în coșul de consum.

Față de decembrie 2017, prețurile au crescut cu 2,2%, după ce alimentele s-au scumpit cu 1,2%, mărfurile nealimentare cu 3,2% și serviciile cu circa 1,6%.

FOTO Carrefour a adus ca CEO pentru România un fost inspector de finanțe, din pepiniera care i-a format pe actualul președinte al Franței Emmanuel Macron, pe Jean-Claude Trichet și pe Pascal Lamy CITEȘTE ȘI FOTO Carrefour a adus ca CEO pentru România un fost inspector de finanțe, din pepiniera care i-a format pe actualul președinte al Franței Emmanuel Macron, pe Jean-Claude Trichet și pe Pascal Lamy

Față de august 2017, inflația la alimente este de aproape 4,2%, cea la mărfurile nealimentare de 6,8% și cea la servicii de 2,6%.

Inflația de bază, calculată prin eliminarea prețurilor volatile și a celor reglementate, indicator urmărit de banca centrală în deciziile de politică monetară, a crescut cu 0,1% față de iulie.

Rata anuală a inflației a revenit pe creștere, la 5,1% în august, după scumpirea gazelor și a curentului

Banca Națională a României se așteaptă ca inflația să coboare în lunile următoare, mai ales ca urmare a efectului de bază, și să intre la limită în intervalul țintă la 3,5% în decembrie.

Rata inflației a sărit din intervalul BNR de 1,5-3,5% încă de la începutul acestui an, ceea ce a determinat banca centrală să crească dobânda cheie de la 1,75% la 2,5%, ultima majorare fiind aplicată în luna mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi