Rata anuală a inflației a urcat

Rata anuală a inflației a urcat
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2021

Rata anuală a inflației a urcat la 3,8% în luna mai a acestui an, de la 3,2% în aprilie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, mărfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Prețurile de consum în luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021 au crescut cu 0,5%. Rata inflației de la începutul anului (mai 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 3,1%. Rata anuală a inflației în luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020 este 3,8%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2020 - mai 2021) față de precedentele 12 luni (iunie 2019 - mai 2020) este 2,8%", se spune în comunicat.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Conform INS, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021 este 100,56%. Rata anuală a inflației în luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 3,2%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2020 - mai 2021) față de precedentele 12 luni (iunie 2019 - mai 2020) determinată pe baza IAPC este 2,3%, scrie Agerpres.

Rata anuală a inflației IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunțat ascendentă în lunile următoare și va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie, conform Raportului trimestrial asupra inflației publicat de Banca Națională a României.

"Ulterior publicării Raportului din luna martie s-au materializat unele presiuni inflaționiste semnificative, induse preponderent de componentele coșului de consum aflate în afara controlului politicii monetare - îndeosebi pe segmentul prețurilor combustibililor, dar și al celorlalte componente ale grupei bunurilor energetice (energie electrică și gaze naturale). În schimb, pentru rata anuală a inflației de bază (CORE2 ajustat), revizuirile sunt relativ minore, aceasta urmând să atingă 2,8% în decembrie 2021 și 3% în decembrie 2022. În aceste condiții, rata anuală a inflației IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunțat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie. Natura preponderent temporară a șocurilor anticipate pentru acest an, va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca rata anuală a inflației IPC să coboare până la 3% la finele anului 2022. În plus, corecția de la valori situate ușor peste 4%, în cursul anului 2021, la valori plasate confortabil în intervalul țintei, respectiv în apropiere de 3%, este de așteptat să aibă loc deja în cursul trimestrului I 2022", se spune în raport.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Comparativ cu Raportul asupra inflației din martie, revizuirile ratei anuale a inflației IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuții mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat). 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins