Restaurantele rămân fără clienți, pe fondul creșterii prețurilor. Românii preferă să gătească acasă

Tot mai mulți români evită să mai iasă la restaurant, pe fondul scumpirilor din ultima perioadă. Patronii din industrie avertizează că încasările tot mai mici, combinate cu cheltuielile în creștere, pot duce la un colaps al sectorului.
Alatura-te Profit InsiderJoin Profit Insider
Restaurantele rămân fără clienți, pe fondul creșterii prețurilor. Românii preferă să gătească acasă

Tot mai mulți români evită să mai iasă la restaurant, pe fondul scumpirilor din ultima perioadă. Patronii din industrie avertizează că încasările tot mai mici, combinate cu cheltuielile în creștere, pot duce la un colaps al sectorului.

„Nu, nu își mai permit, absolut deloc! Și prețurile chiar au crescut. Eu am fost ultima dată la restaurant anul trecut, în noiembrie”, povestește o femeie. Iar o alta adaugă: „Merg doar la evenimente, cum a fost o nuntă. În rest, gătesc acasă, e mai ieftin”. „E foarte greu. Foarte, foarte greu! Nu cred că oamenii își mai permit”, este de părere un alt bărbat.

Mars o numește pe Nicoleta Eftimiu la conducerea diviziei de Pet Nutrition din România, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Moldova CITEȘTE ȘI Mars o numește pe Nicoleta Eftimiu la conducerea diviziei de Pet Nutrition din România, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Moldova

De aproximativ o lună, atât comenzile de mâncare, cât și rezervările la restaurante au scăzut semnificativ, rezultă dintr-o analiză a Digi 24. Oamenii spun că prețurile nu mai corespund cu veniturile lor.

De partea cealaltă, producătorii și patronii de localuri explică situația prin creșterea costurilor.

„S-a scumpit foarte mult curentul, ceea ce afectează și producția legumelor. Prețurile cresc anual cu 10-15%, dar anul acesta au explodat într-un timp foarte scurt”, spune Laurențiu Mălăescu, producător.

Alertă meteo transmisă în România - Cod galben de temperaturi deosebit de ridicate CITEȘTE ȘI Alertă meteo transmisă în România - Cod galben de temperaturi deosebit de ridicate

La rândul său, Constantin Pănescu, proprietar de restaurant în Rânca, afirmă că sezonul estival „s-a terminat înainte de a începe” pentru cei peste 560 de investitori din zonă.

Potrivit estimărilor BNR, inflația va ajunge la aproape 10% în luna septembrie, o presiune suplimentară pentru întreaga industrie HoReCa. Pe de altă parte, în octombrie este așteptată o decizie legată de o eventuală creștere a TVA în această industrie, ipoteză evocată ieri de premierul Ilie Bolojan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News
NewsLetter

Pentru o sinteza cu cele mai importante evenimente economice ale zilei te rugam sa te abonezi la newsletter:

Citeste in continuare
Imobil de prestigiu situat pe strada Emanoil Porumbaru
  • {literal}{/literal} băi

De vânzare
2.600.000 €
Ultimele ştiri
De weekend
Curs BNR
1 EUR5.0772 -0.0007-0.01 %
1 USD4.3611 +0.0063+0.14 %
1 GBP5.8611 +0.0211+0.36 %
1 CHF5.4165 -0.0046-0.08 %

Curs BNR oferit de cursvalutar.ro

News.ro
Playtech.ro
3 CAMERE - DISCOUNT - 12% DIRECT DE LA DEZVOLTATOR - PIPERA
  • {literal}{/literal} dormitoare
  • {literal}{/literal} băi

De vânzare
129.030 €
Cele mai citite