Rețeaua de aprovizionare cu alimente din Marea Britanie ar putea fi perturbantă grav de lipsa unui acord de ieșire din UE

Rețeaua de aprovizionare cu alimente din Marea Britanie ar putea fi perturbantă grav de lipsa unui acord de ieșire din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2019

Rețeaua de aprovizionare cu alimente din Marea Britanie ar putea fi perturbată grav de lipsa unui acord de ieșire a țării din Uniunea Europeană, a avertizat luni o organizație de lobby care reprezintă companii precum Sainsbury’s, Asda, McDonald’s, KFC, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Problemele ar putea fi acute în luna martie, când Marea Britanie ar trebui, potrivit planificării, să iasă din UE și când majoritatea produselor sale, de la salată la roșii, sunt în extrasezon, iar importurile sunt mai mari, potrivit unei scrisori a organizației British Retail Consortium (BRC), scrie News.ro.

Scrisoarea, semnată și de directorii supermarketurilor Co-operative, Marks & Spencer, Lidl și Waitrose, a fost publicată înainte de un vot important din Parlament, programat pentru marți.

VTEX, furnizor global de soluții ecommerce în cloud achiziționează platforma de comerț electronic UniteU. Compania anunță investiții de 1 milion de euro în România CITEȘTE ȘI VTEX, furnizor global de soluții ecommerce în cloud achiziționează platforma de comerț electronic UniteU. Compania anunță investiții de 1 milion de euro în România

Răspunzând scrisorii, un purtător de cuvânt al premierului Theresa May a spus că există planuri pentru a menține continuarea funcționării serviciilor vamale și a traficului, în eventualitatea unui Brexit dur. Siguranța alimentelor este mare și ”va continua să fie așa chiar dacă vom ieși din UE fără un acord”, a spus purtătorul de cuvânt.

Șefii companiilor au afirmat în scrisoare că au făcut planuri de rezervă, împreună cu furnizorii, pentru că este imposibil de compensat toate riscurile din lanțurile de apeovizionare și că se tem că o perturbare semnificativă, pe termen scurt, ca rezultat al lipsei unui acord cu UE.

”Vă solicităm din acest motiv să colaborați urgent cu colegii dumneavoastră din Parlament pentru a găsi o soluție prin care să fie evitat un șoc post-Brexit, pe 29 martie, și pentru eliminarea riscurilor pentru consumatori”, se arată în scrisoare.

Srisoarea de luni explică faptul că aproape o treime din alimentele consumate în Marea Britanie provin din UE, iar în martie 90% din salata, 80% din roșiile și 70% din fructele moi vor proveni din UE.

”Cum aceste produse sunt proaspete și perisabile, trebuie transportate rapid de la ferme în magazinele noastre. Acest lanț complex de aprovizionare rapidă va fi perturbat semnificativ în eventualitatea lipsei unui acord”, potrivit scrisorii.

Datele proprii ale guvernului britanic sugerează că volumul transporturilor de mărfuri între Calais și Dover s-ar reduce cu 87% ca rezultat al ieșirii din UE fără un acord, mai arată scrisoarea.

Organizația a adăugat că devalorizarea monedei, costurile mai mari de transport și tarifele ar putea duce la creșterea prețurilor.

Doar 10% din importurile de alimente ale Marii Britanii sunt supuse tarifelor vamale. Dacă Marea Britanie va reveni la statutul de cea mai favorizată națiune, în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, costurile importurilor ar crește semnificativ, ceea ce ar pune presiune pe prețurile alimentelor, a explicat organizația.

Marea Britanie ar putea stabili tarifele de import la zero, dar acest fapt ar avea un impact devastator pentru fermierii britanici, care sunt o componentă majoră a lanțurilor de aprovizionare ale supermarketurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
aprovizionare