Șpagă pentru inspectori ANPC la mai multe restaurante asiatice din București. Dezvăluirile unei foste angajate

Șpagă pentru inspectori ANPC la mai multe restaurante asiatice din București. Dezvăluirile unei foste angajate

Foto: Alexandra Pandrea / Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2019

Cu ocazia unor descinderi la restaurante din București, pe lângă mâncare expirată și mizerie în bucătărie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului spune că a descoperit și înțelegeri între inspectori și proprietari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ANPC a verificat 18 restaurante asiatice din Capitală, iar jumătate au fost deja închise, din cauza neregulilor. Horia Constantinescu, șeful ANPC, declară că aceste unități nu au fost controlate de ani de zile pentru că anumiți inspectori ar fi luat șpagă, bani sau produse, de la reprezentanții lor, informează Știrile Pro TV. Oficialii au demarat o anchetă internă și vor sesiza și Direcția Națională Anticorupție.

EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți

Cei de la ANPC au găsit preparate expirate, sosuri păstrate în bidoane murdare sau carne depozitată necorespunzător fără etichete de valabilitate. Potrivit autorităților, aparatura nu mai fusese demult curățată, la fel și vasele folosite pentru prepararea mâncării care, în unele cazuri, erau depozitate și pe jos. Ustensilele erau murdare și în unele cazuri ruginite, iar pereții erau plini de pete.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor spune că a demarat verificările după ce găsit documente care arătau că unii comisari nu au sancționat neregulile constatate și au primit în schimb bani și mâncare.

„Avem informații că unii nu înțeleg că atribuțiile sunt de supraveghere și nu de rotunjire a veniturilor. Avem o informație primită de la un restaurant ca o colegă de a noastră comisar trece săptămânal pe acolo și ridică produse în valoare de 1.000 de lei. Ne-au spus că ne pot pune la dispoziție și adresa la care livrau produsele, asta ca să nu fie controlați, să fie acoperiți. Mai mult decât atât un alt operator economic ne-a spus că săptămâna trecută a dat unui alt coleg de al nostru suma de 2.000 de lei”, a spus acesta.

FOTO Lanțul de restaurante La Mama a deschis restaurantul din Muzeul Țăranului Român CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul de restaurante La Mama a deschis restaurantul din Muzeul Țăranului Român

O fostă angajată a povestit pentru Pro TV lucruri pe care clienții nu știu. Cum autoritățile ar fi fost convinse ani la rândul să închidă ochii la neregulile acestui restaurant deschis acum 7 ani.

„Pachetele de primăvară la toate controalele ieșeau că sunt expirate pentru că nu reușeau să le vândă și le puneam în frigider, la fiecare control de la OPC, DSV, tot timpul se mușamalizau. Cărnurile veneau împachetate și stăteau în frigider chiar și două săptămâni după perioada de expirare până reușeau să le vândă, plus îngroșau sosul ca mâncarea să aibă gust mai bun, potențiator. Îmi spuneau să o pun mai în față să o dăm. Carnea de vită era lăsată pentru că nu se consumă ca aia de pui, sosurile de soia le țineau în găleți mari de 2-5 kg. Întotdeauna erau murdare alea, la ultimul control pe care l-am avut eu am fost de vină că nu am reușit să conving comisarii ANPC să închidă ochii și să mituim cu bani”, a spus aceasta.

Președintele ANPC a demarat o anchetă internă pentru a afla câți angajați ai instituției sunt implicați în acest scandal și spune că va sesiza Direcția Națională Anticorupție.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
spaga
restaurante asiatice