Star Foods, divizia Snacks a PepsiCo, merge mai departe în procesul pentru amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut

Star Foods, divizia Snacks a PepsiCo, merge mai departe în procesul pentru amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut
scris 10 feb 2022

Star Foods EM SRL (divizia Snacks a PepsiCo) a decis să continue procesul prin care a contestat o amendă de 3,93 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței în decembrie 2018. Amenda a fost aplicată cu argumentul că, alături de alți retaileri, s-ar fi înțeles să-și coordoneze politica de prețuri. Compania a depus o cerere de recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva unei decizii a Curții de Apel București din toamna anului 2020.

EXCLUSIV eMAG - capitalizare masivă. Banii vor susține programul de investiții pentru a deveni un ecosistem regional CITEȘTE ȘI EXCLUSIV eMAG - capitalizare masivă. Banii vor susține programul de investiții pentru a deveni un ecosistem regional

În afară de Star Foods, Consiliul Concurenței a mai sancționat Auchan Romania - 36,563 milioane de lei (cea mai mare amendă), Carrefour România - 26.995.645 lei, Romania Hypermarche (Cora) SA - 12.410.834 lei, Quadrant-Amroq Beverages SRL (îmbuteliatorul Pepsi) - 5.984.053 lei, Strauss România SRL (cel mai important producător local de cafea, deținătorul mărcilor Doncafé și Amigo) - 1.785.767 lei și Nelson Prod SRL (producător și distribuitor de înghețată și lipie libaneză) - 43.113 lei.

Carrefour România a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii.

Tranzacție - One United Properties cumpără pachetul majoritar de acțiuni al Bucur Obor CITEȘTE ȘI Tranzacție - One United Properties cumpără pachetul majoritar de acțiuni al Bucur Obor

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind fixarea prețurilor între retailerii Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora, în perioada 2010-2016.

În urma investigației a fost sancționată atât încălcarea regulilor naționale, cât și a regulilor europene de concurență, pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri.

Încep înscrierile pentru noua sesiune a programului Rabla electrocasnice. Voucherele sunt nominale, netransmisibile CITEȘTE ȘI Încep înscrierile pentru noua sesiune a programului Rabla electrocasnice. Voucherele sunt nominale, netransmisibile

Consiliul Concurenței a constatat că, în anumite cazuri, prețurile de vânzare la raft nu ar fi fost stabilite conform regulilor de piață prin raportul dintre cerere și ofertă, ci furnizorul și retailerul stabileau un preț fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final.

Această practică ar fi condus la prețuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă prețul sub limita stabilită cu furnizorul.

Aceasta este a doua investigație derulată de autoritatea de concurență, finalizată cu sancțiuni, pe piața comercializării de produse alimentare.

Șeful Protecției Consumatorilor - demis CITEȘTE ȘI Șeful Protecției Consumatorilor - demis

În anul 2015, autoritatea de concurență a sancționat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora cu amenzi în valoare totală de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea prețurilor, în perioada 2005-2009.

Amenzile au fost încasate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

viewscnt
Afla mai multe despre
star foods
consiliul concurentei
amenda
instanta