Tranzacție: Coca-Cola cumpără lanțul britanic de cafenele Costa Coffee, al doilea ca mărime după Starbucks, pentru 5,1 miliarde de dolari

Tranzacție: Coca-Cola cumpără lanțul britanic de cafenele Costa Coffee, al doilea ca mărime după Starbucks, pentru 5,1 miliarde de dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 aug 2018

Coca-Cola a ajuns la un acord pentru preluarea lanțului de cafenele Costa Coffee, cel mai mare din Marea Britanie și al doilea ca mărime din lume după Starbucks, în schimbul sumei de 3,9 miliarde de lire sterline (5,1 miliarde dolari), mutare prin care își extinde semnificativ prezența pe piața cafelei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lanțul de cafenele Costa Coffee, fondat la Londra la începutul anilor 70 de frații Bruno și Sergio Costa, a fost achiziționat de compania britanică Whitbread în 1995 pentru 19 milioane de lire sterline.

Între timp, lanțul Costa s-a extins de la mai puțin de 40 de cafenele la aproape 4.000 de cafenele în prezent. Compania are operațiuni în 32 de țări și a încheiat ultimul an fiscal cu venituri de 1,3 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde dolari).

Costa Coffee a intrat în România în 2006, în regim de franciză, și a ajuns la o rețea de peste 10 unități, preponderent în Capitală, retrăgându-se însă în contextul crizei financiare. Ultimele date indică însă că ar putea reveni în România, după modelul grecilor de la Gregory’s.

Tranzacție: Platforma Bringo a fost evaluată la aproximativ 1 milion de euro. Carrefour cumpără noi acțiuni CITEȘTE ȘI Tranzacție: Platforma Bringo a fost evaluată la aproximativ 1 milion de euro. Carrefour cumpără noi acțiuni

Acțiunile Whitbread s-au apreciat cu peste 17% pe bursa londoneză după anunțul privind acordul încheiat cu gigantul american din sectorul băuturilor răcoritoare.

Achiziția Costa Coffee oferă Coca-Cola o platformă de desfacere importantă la nivel internațional, în țări din Europa, Asia Pacific, Orientul Mijlociu și Africa. Compania americană deține deja mai multe mărci de cafea în portofoliul propriu, printre care Georgia, cel mai popular brand de cafea din Japonia, însă nu are o prezență globală semnificativă pe acest segment.

“Băuturile calde reprezintă unul dintre puținele segmente din peisajul băuturilor unde Coca-Cola nu are un brand global. Costa, cu o platformă puternică, ne oferă acces la această piață”, spune James Quincey, președintele și directorul general al Coca-Cola.

Costa Coffee are circa 20.000 de angajați și operează, pe lângă cele 4.000 de cafenele, un lanț de 8.000 de automate Costa Express.

Tranzacția, a doua pentru Coca-Cola în mai puțin de o săptămână, este așteptată să se încheie în prima jumătate a anului viitor.

Miercuri, compania americană a anunțat că va prelua marca Moxie, una dintre primele mărci de băuturi răcoritoare din SUA, cu o vechime de 134 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
coca-cola
costa coffee
whitbread
achizitie
tranzactie