UE și SUA au ajuns la un acord și evită tarife de 50% la exporturile americane de whisky în Europa

UE și SUA au ajuns la un acord și evită tarife de 50% la exporturile americane de whisky în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Distilatorii de whisky din SUA au răsuflat ușurați datorită unui acord între Uniunea Europeană și Statele Unite pentru evitarea aplicării unor tarife de 50% pentru exporturile americane ale acestei băuturi în Europa, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uniunea Europeană a anunțat marți că va prelungi suspendarea tarifelor pentru whisky-ul american până la 31 martie 2025, scrie News.ro.

Warner Bros. Discovery și Paramount Global, în discuții pentru a fuziona CITEȘTE ȘI Warner Bros. Discovery și Paramount Global, în discuții pentru a fuziona

Taxa de 50%, care a venit în contextul unei dispute mai ample referitoare la oțel și aluminiu între SUA și blocul european, urma să fie aplicată din 2024.

”În ultimii doi ani, Statele Unite și Uniunea Europeană au fost angajate în negocieri de importanță critică. Scopul nostru este să stabilim un aranjament de perspectivă, care să ne permită să ne unim forțele din punct de vedere economic pentru a stimula producția și comerțul corect și curat în sectoarele oțelului și aluminiului”, a declarat reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, care a supravegheat acordul.

Producătorii americani de whisky s-au trezit în mijlocul unei dispute comerciale care a început în 2018, după ce fostul președinte Donald Trump a impus taxe vamale pe oțel și aluminiu.

UE a răspuns cu taxe pentru o varietate de produse selectate din SUA, deoarece acestea urmăreau să exercite presiuni asupra politicienilor din statele republicane și swing.

UE a stabilit inițial tariful pentru whisky la 25%.

Exporturile de whisky american către UE au scăzut apoi cu 20% din 2018 până în 2021, de la 552 de milioane de dolari la 440 de milioane de dolari, potrivit unei analize realizate de asociația comercială a industriei Distilled Spirits Council of the US.

Măsura a fost suspendată în octombrie 2022, ca parte a unui acord comun de suspendare a taxelor americane pentru metale și a tarifelor UE până la 1 ianuarie anul viitor.

FOTO Primul Airbus A330 înregistrat în România a aterizat. Salut cu tunuri de apă CITEȘTE ȘI FOTO Primul Airbus A330 înregistrat în România a aterizat. Salut cu tunuri de apă

S-ar fi dublat la 50% în acel moment.

Exporturile de whisky american către UE au crescut cu 29% în 2022 comparativ cu 2021, atingând nivelul anterior disputelor, de 566 de milioane de dolari în acel an.

”Mă bucur că UE a anunțat că ia măsuri pentru a ni se alătura în prelungirea timpului pentru aceste negocieri și va urma recomandarea noastră continuând să-și suspende tarifele la produsele americane”, a spus Tai.

Pentru a îndeplini acordul, SUA trebuie în continuare să extindă o suspendare a taxelor pe oțel și aluminiu aplicate UE.

DISCUS l-a îndemnat și pe președintele Joe Biden să negocieze încetarea disputelor tarifare.

”Până când amenințarea cu revenirea acestor tarife va fi eliminată complet, incertitudinea va continua să limiteze creșterea exporturilor de whisky american pe cea mai importantă piață internațională a noastră”, a spus președintele și CEO-ul DISCUS, Chris Swonger.

Acordul este o veste bună pentru producătorii americani de whisky într-un moment în care băutura își pierde cota de piață.

Gazprom estimează un declin al câștigurilor de 40% în acest an CITEȘTE ȘI Gazprom estimează un declin al câștigurilor de 40% în acest an

Popularitatea whisky-ului este în scădere în rândul consumatorilor americani. În 2022, tequila și mezcalul au depășit whisky-ul american, pentru a deveni a doua categorie de băuturi spirtoase cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește veniturile și volumul în SUA, conform analizei DISCUS.

Brown-Forman – producătorul Jack Daniels și Woodford Reserve – a raportat vânzări slabe de whisky pentru prima jumătate a anului fiscal curent.

Vânzările nete de whisky ale companiei au scăzut cu 2% de la an la an, în timp ce vânzările nete pentru portofoliul de tequila al companiei au crescut cu 2%.

”Cred că whisky-ul american și tequila sunt încă cele mai puternice două categorii din afacerea cu băuturi spirtoase din SUA. Tequila coboară din cifrele vertiginoase, unde whisky-ul american a fost constant”, a declarat CEO-ul Brown-Forman, Lawson Whiting, la cel mai recent apel al companiei privind veniturile.

viewscnt
Afla mai multe despre
whisky
sua
taxe