Consiliul Concurenței are îngrijorări concurențiale referitoare la tranzacția prin care prin care grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care deține și brandul Mega Image, vrea să preia rețeaua de magazine Profi în România, apreciind că operațiunea, de 1,3 miliarde euro, poate conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pentru achiziția de produse alimentare.
Recent, grupul estima că va încheia anul viitor tranzacția.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
"Așa cum știți, Comisia Europeană a fost de acord să ne transfere analiza acestui caz, la solicitarea noastră, având în vedere că piața românească este cea mai afectată. Este cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România și este nevoie de o analiză complexă. De aceea ne consultăm cu autoritățile din alte state membre care au gestionat tranzacții similare, dar vrem să aflăm și punctele de vedere ale celor afectați: producători agricoli și procesatori, concurenți, asociații de consumatori", spune acum Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.
Instituția transmite astfel că are o serie de îngrijorări concurențiale referitoare la tranzacția prin care prin care Delhaize (Mega Image) vrea să preia Profi Rom Food.
CITEȘTE ȘI Retailerii americani grăbesc importurile pentru sărbători, temându-se de greve și alte întreruperiÎngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurență vizează atât piața comerțului cu amănuntul, cât și piața achizițiilor de produse de consum curent preponderent alimentare.
Consiliul susține că, pe unele piețe locale, unde sunt prezente cele două rețele, operațiunea poate conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pentru achiziția de produse alimentare.
De asemenea, tranzacția ar putea genera efecte negative asupra activității unor furnizori având în vedere, pe de o parte, reducerea numărului de companii achizitoare și, pe de altă parte, consolidarea poziției Mega Image pe piața de achiziții, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI FOTO Popeyes continuă expansiunea în România și pregătește restaurante în două noi orașeAcum, Delhaize poate transmite Consiliului Concurenței propuneri de angajamente pentru a înlătura îngrijorările concurențiale.
Propunerile de angajamente vor fi evaluate, iar autoritatea de concurență va consulta terții cu privire la eficacitatea acestora, sub forma unui test de piață.
Cumulat, afacerile Mega Image și Profi se ridică la aproximativ 20,4 miliarde de lei.