Ungaria obligă hipermarketurile străine să cedeze pentru acțiuni sociale alimentele care expiră în 48 de ore

Ungaria obligă hipermarketurile străine să cedeze pentru acțiuni sociale alimentele care expiră în 48 de ore
scris 15 dec 2021

Parlamentul ungar a aprobat o creștere a impozitării marilor lanțuri de hipermarketuri, majoritatea străine, care în plus vor fi obligate să predea pentru acțiuni sociale destinate persoanelor nevoiașe alimentele care expiră în 48 de ore, relatează agenția EFE.

Conform noii legi, pentru lanțurile comerciale care au o cifră de afaceri anuală de peste 273 de milioane de euro, taxa specială pe venituri va crește la 2,7%, față de 2,5% în prezent, scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Deși legea nu discriminează între companiile naționale și cele străine, în practică ea va afecta doar marile lanțuri comerciale cu acționariat străin, precum Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar sau Tesco.

Noua lege mai prevede că aceste lanțuri comerciale vor trebui să predea zilnic Centrului de Recuperare a Alimentelor produsele alimentare care expiră în următoarele 48 de ore, cu excepția celor care au din momentul producerii o dată de expirare de mai puțin de două zile, cum ar fi de exemplu produsele de panificație.

Actul normativ nu afectează cele trei lanțuri comerciale ungare cele mai mari, respectiv CBA, COOP și Real, acestea fiind francize și având cifre de afaceri sub plafonul stabilit în lege.

Guvernul condus de Viktor Orban insistă de mulți ani că Ungaria trebuie să sprijine lanțurile locale de hipermarketuri, dar legat de noua lege care intră în vigoare pe 1 ianuarie afirmă că ea are rolul de a diminua risipa de alimente și de a direcționa către persoanele nevoiașe alimente care altfel ar ajunge să fie aruncate.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Însă unele media ungare, precum website-ul de știri Telex, susțin că obligativitatea de a preda alimentele care urmează să expire ar putea fi neconstituțională, invocând proprietatea privată asupra acestor produse.

Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în Ungaria sunt aruncate anual peste 1,8 milioane de tone de alimente, o risipă care pe ansamblul Uniunii Europene este estimată la circa 90 de milioane de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
hipermarket