VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Costin Ghiță, Domaine Vinarte: Statul și producătorii să-și unească forțele. România se adresează doar țărilor cu mulți români și apelează la nostalgie și patriotism. Producătorii nu stau umăr la umăr

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Costin Ghiță, Domaine Vinarte: Statul și producătorii să-și unească forțele. România se adresează doar țărilor cu mulți români și apelează la nostalgie și patriotism. Producătorii nu stau umăr la umăr
Ana Iliescu
Ana Iliescu
scris 9 feb 2021

Participarea la târguri pentru căutarea de parteneriate strategice, acțiuni comune și unitare, un consultant extern pentru branding de țară în industria vinurilor, un ambasador sunt câteva dintre soluțiile pe care le au la dispoziție companiile românești producătoare de vinuri pentru a intra pe piețele externe, transmite Costin Ghiță, director comercial Domaine Vinarte, la Profit TV.

„Se tot vorbește despre construirea unui brand de țară pentru vin și a ajuns un subiect atât de controversat. Există mai multe organizații în acest moment care ar trebui să facă acest lucru, care au ca obiect de activitate deschiderea de piețe, participarea comună la târguri și expoziții, susținerea și promovarea vinurilor și produselor vinicole. Dar, din păcate, nu se întâmplă nimic, nu funcționează. Vinul românesc a avut și are o ascensiune foarte bună, aș spune extraordinară, din punct de vedere al calității în ultimii ani și este cazul să afle și alții. Poate în acest moment toată lumea ar trebui să-și unească forțele, inclusiv statul, organizațiile internaționale și producătorii de vinuri să construim acest brand de țară. Ar trebui pentru România să fie una dintre direcțiile strategice pentru export”, spune directorul comercial, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncați CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncați

De altfel, Costin Ghiță precizează că anul trecut a fost unul dificil pentru exporturi, majoritatea piețelor fiind închise și neexistând continuitate, și arată că România nu a excelat niciodată la capitolul exporturi, companiile producătoare de vinuri căutând întotdeauna rezolvări individuale în detrimentul unei soluții colective.

„Companiile românești, din păcate, nu au experiență în abordarea piețelor externe. Nu există un plan, un model pe care să-l aplice, oameni experimentați, conexiuni la nivel internațional. Companiile multinaționale care intră într-o țară pe baza unor studii bine determinate reușesc pentru că au acest model de implementare. Noi nu avem. Și în mod sigur ar trebui o asociație care cu adevărat să-și dorească acest lucru, cu sprijin de la stat, care să construiască acest plan. Poate nu neapărat în Europa, care este extrem de divizată și sunt destul de mari jucători, țări producătoare. Din păcate, România se adresează țărilor în care migrația românilor este destul de mare și apelează prin produsele sale la sentimentul patriotic și la nostalgia brandurilor oamenilor care locuiesc și s-au stabilit în aceste țări. Nu există o unitate a producătorilor de vin. Prin participarea la diverse târguri și expoziții vedem companii românești care nu stau umăr la umăr”, mai spune Costin Ghiță.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andreea Petrișor, Foodpanda: Vrem să ne extindem și spre alte segmente, nu doar cel alimentar, și să livrăm în peste 40 de orașe până la sfârșitul anului. Potențial mare și în orașele mici CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andreea Petrișor, Foodpanda: Vrem să ne extindem și spre alte segmente, nu doar cel alimentar, și să livrăm în peste 40 de orașe până la sfârșitul anului. Potențial mare și în orașele mici

Recent, Domaine Vinarte a lansat o aplicație de realitate augmentată prin intermediul căreia oamenii pot afla informații despre vinuri și despre asocieri culinare, urmând să fie lansată și în alte țări.

„Industria vinului este oarecum conservatoare. Elementele care pot face diferența sunt destul de mici. Tehnologia aceasta de AR (n.r. realitate augmentată) suprapune elementele virtuale în lumea reală căutând să oferim consumatorilor diverse experiențe și să transmitem emoții într-un alt mod în afară de cel fizic”, explică directorul comercial.

viewscnt
Afla mai multe despre
costin ghita
director comercial
domaine vinarte
vinuri
horeca
retail
pandemie
producatori
branding