Zeci de mii de litri de ape minerale naturale și băuturi răcoritoare, retrase de la vânzare în București și Ilfov

Zeci de mii de litri de ape minerale naturale și băuturi răcoritoare, retrase de la vânzare în București și Ilfov
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2019

O cantitate de 57.000 de litri de ape minerale naturale și băuturi răcoritoare, în valoare totală de 231.000 de lei, a fost retrasă de la comercializare în urma unui control făcut de comisarii de la Protecția Consumatorilor la depozite, distribuitori și vânzători din București și Ilfov. Principalele deficiențe constatate se referă la faptul că apa minerală și băuturile răcoritoare erau ținute la temperaturi de peste 40 de grade în depozite sau direct în soare, ori erau transportate în autovehicule cu prelată, la temperaturi ridicate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut, în perioada 3-5 iulie, controale la unități de distribuție - depozitare -comercializare a apelor minerale naturale și a băuturilor răcoritoare, situate în municipiul București și județul Ilfov, scrie News.ro

FOTO Lidl retrage de la vânzare un produs la care a fost detectată Salmonella CITEȘTE ȘI FOTO Lidl retrage de la vânzare un produs la care a fost detectată Salmonella

Astfel, au fost controlate cinci unități, fiind date sancțiuni contravenționale în valoare de 35.000 de lei, urmând ca verificările să continue pentru o parte din operatorii economici controlați la începutul săptămânii viitoare.

În timpul controlului au fost constatate deficiențe precum depozitarea băuturilor răcoritoare la temperaturi mai mari de 40 grade C (în depozite erau 48-50 grade C, la momentul controlului), depozitarea apelor minerale naturale și a băuturilor răcoritoare direct în soare, la temperaturi mai mari de 40 grade C, și depozitarea de ape minerale naturale și băuturi răcoritoare în vederea încărcării și distribuirii în autovehicule cu prelată impermeabilă în interiorul căreia s-au constatat temperaturi mai mari de 40 grade C.

Ca urmare, s-a dispus retragerea de la comercializare și din circuitul consumului uman a 57.000 litri de ape minerale naturale și  băuturi răcoritoare în valoare totală de 231.000 lei.

ANPC menționează că va continua aceste controale și le va extinde în întreaga țară.

Specialiștii de la Protecția Consumatorilor recomandă cumpărătorilor ca, la achiziția de băuturi răcoritoare și ape minerale, să fie atenți la modul de prezentare a ambalajului, la etanșeitatea recipientelor, dar și la condițiile de depozitare în magazin și acasă, precum și să citească datele de pe etichetă, referitoare la gradul de mineralizare (înscris pe etichetă, în cazul apelor minerale naturale sub forma reziduului sec total), în special atunci când există restricții medicale sau anumite boli.

Creșterea prețurilor mondiale la alimente s-a atenuat în iunie CITEȘTE ȘI Creșterea prețurilor mondiale la alimente s-a atenuat în iunie

Totodată, consumatorii sunt sfătuiți să nu confunde termenii "minerală" cu "carbogazosă": în general, apele minerale naturale au un conținut de săruri minerale diferit de cel al apei potabile din rețea; să aibă în vedere faptul că apele cu conținut de dioxid de carbon au un pH mai mic (aciditate sporită), faptul că apele cu un conținut de fluor mai mare de 1,5 mg/l nu sunt recomandate consumului regulat al sugarilor și copiilor sub 7 ani. De altfel, numai apa necarbogazoasă (plată) și cu o mineralizare de maximum 500 mg/l ("oligominerală” sau "slab mineralizată”) poate fi folosită la prepararea hranei sugarilor.

De asemenea, cumpărătorii trebuie să refuze produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită, iar la achiziția de sucuri, nectaruri din fructe și băuturi răcoritoare să fie atenți la ambalaj și etanșeitatea recipientelor, întrucât în cazul în care ambalajul este bombat a început procesul de fermentare. Sucurile și nectarurile din fructe, odată deschise ambalajele, trebuie consumate într-un timp relativ scurt și trebuie păstrate la frigider.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa minerala
sucuri