Parlamentarii PSD au elaborat un proiect de legislativă care instituie regimul juridic privind cultivarea, comerțul și utilizarea pe teritoriul național, în scop medical, ale plantelor de canabis și ale substanțelor preparate pe baza acestor plante. Utilizarea canabisului se va putea face exclusiv pe bază de prescripție medicală, iar cultivarea, fabricarea și comercializarea produselor pe bază de canabis vor fi autorizate de o agenție înființată în acest scop.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Parlamentarii PSD amintesc de această rezoluție și subliniază că. încă din 2013, România este considerată a fi a zecea țară europeană care legalizează canabisul medicinal, însă, în practică, niciun medic nu emite, în prezent, în țara noastră, o prescripție medicală pe bază de canabis, cu atât mai puțin o farmacie. Totodată, potrivit aleșilor PSD, încă din 2013, presa română evidenția România ca stat ce legalizat terapiile cu canabis, în ciuda faptului că farmaciile române nu comercializează încă substanțe ce conțin canabis.
”Deși legislația existentă în prezent în România ar permite bolnavilor să se trateze cu canabis, la momentul actual, statul ridică o adevărată barieră birocratică între aceștia și sănătatea lor”, arată parlamentarii PSD care propun o lege pentru remedierea acesti situații, act pe care îl numesc ”Victoria”.
Prin proiectul de act normativ ”Victoria” se urmărește instituirea unui cadru legislativ național pentru operațiunile de cultivare a plantei canabis, precum și cele de producere, fabricare, depozitare, comerț, distribuție, transport, deținere, oferire, transmitere, intermediere, achiziționare, utilizare si tranzit pe teritoriul național, în scop medical, a substanțelor și preparatelor ce conțin canabis.
Pentru asigurarea unui sistem caracterizat prin legalitate, transparență, garantarea controlului corespunzător, se înființează Agenția Națională privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical.
În ce privește cultivarea canabisului, aceasta este interzisă fără drept a plantelor de canabis, indiferent dacă se urmărește un scop medical. Potrivit prevederilor propuse, este permisă cultivarea plantelor de canabis numai dacă prelucrarea se realizează în vederea utilizării în scop medical Și în scop de cercetare științifică și numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii Și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură și dezvoltare rurală județene sau a municipiului București Și cu avizul Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical.
Pentru a nu contraveni dispozițiilor actului normativ, orice proprietar, posesor sau deținător al unui teren cu destinație agricolă sau cu orice altă destinație are obligația să distrugă plantele de canabis care ar putea crește spontan pe terenul respectiv, fără a exista o autorizație în acest sens. Costurile distrugerii plantelor spontane și a culturilor neautorizate se suportă de către proprietarul, utilizatorul sau deținătorul terenului.
De asemenea, activitățile de producere, fabricare, depozitare, comerț, intermediere, deținere și distribuire, în vederea canabis sunt interzise fără autorizația eliberată de Ministerul Sănătății.
CITEȘTE ȘI PSD propune ca nepoții și copiii să asigure pensie de întreținere părinților și bunicilor, altfel vor ajunge la închisoareProiectul mai prevedeca Ministerul Sănătății (după consultarea Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor Și preparatelor ce conțin canabis în scop medical și în baza datelor colectate de aceasta) să aprobe, pentru fiecare an, cantitățile estimate din plantele de canabis și din diferitele substanțe și preparate ce conțin canabis pe care orice cultivator, producător, fabricant, distribuitor, importator sau exportator autorizat are dreptul să le cultive, să le producă, să le fabrice, să le importe ori să le exporte, în vederea utilizării în domeniul medical.
Aceste limite pot fi modificate, dacă este necesar, în cursul anului. Aceasta înseamnă că orice producător, fabricant sau importator autorizat are dreptul să producă, să fabrice sau să importe numai cantitățile de substanțe și preparate necesare operațiunii aprobate și limitate la utilizarea în domeniul medical și al cercetării științifice. În vederea aprobării cantităților, producătorii, fabricanții și importatorii transmit anual Agenției Naționale estimările cantităților diferitelor substanțe și preparate pe care le produc, le fabrică sau le importă, în vederea utilizării în domeniul medical.
Persoanele juridice autorizate conform legii pot să achiziționeze plante de canabis, substanțe și preparate ce conțin canabis numai prin intermediul Agenției Naționale de resort la un preț prestabilit.
Mai mult, proiectul de lege prevede că plantele de canabis, preparatele și substanțele ce conțin canabis pot fi utilizate în scop medical numai pe baza prescriptiilor medicale, în conformitate cu dispozițiile normelor metodologice de aplicare a acesteia. Este interzisă eliberarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis fără prescripție medicală.
Proiectul impune obligativitatea ca prescrierea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis să se facă în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora, în cadrul unităților sanitare umane sau veterinare.
CITEȘTE ȘI Facebook încearcă să ascundă postările care promovează informații de sănătate falseDin perspectiva impactului social, PSD consideră că noua lege va aduce beneficii considerabile și da o șansă la viață pacienților diagnosticați cu cancer, HIV/SIDA, epilepsie, Alzheimer, artrită, sintrom Tourette, Crohn, contribuind la îmbunătățirea sistemului de sănătate publică prin introducerea pe piață a unor preparate ce care tratează bolile grave și foarte grave.
Mai mult, social-democrații cred că va avea și un puternic impact asupra mediului de afaceri. Astfel, fermierii vor putea începe să cultive canabis, în condițiile prevăzute de lege, furnizând rezultatele persoanelor fizice autorizate, în vederea prelucrării. De asemenea, antreprenorii specializați se pot implica în procesele de prelucrare și fabricare, astfel dezvoltându-se în România, o adevărată industrie bazată pe substanțe și preparate ce conțin canabis.
Aleșii PSD mai arată că noua lege va contribui la crearea de locuri de muncă noi, deopotrivă în cadrul culivării, fabricării, producerii și în ceea ce privește depozitarea și distribuția.