Skanska continuă seria vânzărilor de active imobiliare către CA Immo

Skanska continuă seria vânzărilor de active imobiliare către CA Immo
scris 29 iun 2018

Compania suedeză Skanska vinde către compania austrică CA Immo clădirea de birouri Visionary din Praga, cei doi invesitori cu prezență importantă în România fiind la a doua tranzacție în Europa Centrală și de Est în acest an, după cea care a implicat proiectul de birouri Campus 6.1. din București.

Valoarea tranzacției din Praga este de aproximativ 68 de milioane de euro, astfel că Skanska va încasa de la CA Immo pentru cele două proiecte vândute 121 de milioane de euro.

Proiectul din capitala Cehiei a fost finalizat în luna aprilie și are o suprafață de 23.000 metri pătrați, fiind localizat în una dintre cele mai dinamice zone de dezvoltare din Praga. Clădirea este ocupată în proporție de 91% de companii precum Accenture, Business Link și WMC/ACTUM Digital.

CA Immo estimează că aceste două achiziții vor aduce anual venituri din chirii de până la 7,9 milioane de euro. La rândul său, proiectul Campus 6.1 preluat pentru  53 milioane de euro, este estimat că va genera anual venituri din chirii de circa 4 milioane de euro.

Tranzacție: Compania franceză Sodexo va prelua integral Benefit Seven, furnizorul român al serviciului 7card CITEȘTE ȘI Tranzacție: Compania franceză Sodexo va prelua integral Benefit Seven, furnizorul român al serviciului 7card

Skanska este unul dintre cei mai mari dezvoltatori, cu operațiuni în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Marea Britanie. Anul trecut, cu circa 16.000 de angajați, a avut afaceri de 3,5 miliarde euro. Anul trecut, Skanska a vândut ultima clădire din Green Court către Globalworth, dezvoltatorul controlat de Papalekas. În paralel, suedezii lucrează la celelalte faze ale proiectului Campus 6 din zona Politehnica și la proiectul de birouri Equilibrium din zona Barbu Văcărescu – Floreasca, din nordul Bucureștiului.

Compania austriacă imobiliară CA Immo a obținut anul trecut venituri de 18 milioane de euro din închirierea celor 4 clădiri de birouri pe care le deține în România, reprezentând 10% din încasările raportate de investitor în Europa. Veniturile din România sunt comparabile cu cele raportate din 2016, chiar dacă în 2017 suprafața neocupată în proiectele din București s-a înjumătățit.

CA Immo deține în București clădirile Europe House, Opera Center, Bucharest Business Park și River Place. Activele din România reprezintă 7% din portofoliul de 4,3 miliarde de euro ale companiei, fiind a patra țară ca importanță din acest punct de vedere, alături de Cehia.

Acțiunile CA Immo sunt listate la Bursa de la Viena, iar cel mai mare acționar al companiei este Immofinanz, care deține de asemenea în România, un portofoliu imobiliar de peste 800 milioane de euro. Cele două companii au început în 2016 un proces de fuziune, însă în acest an Immofinanz a anunțat că renunță la planurile de fuziune.

Recent, fondul american de private equity Starwood Capital a făcut oferte de preluare a 26%, respectiv 5% din acțiunile CA Immo și Immofinanz.

viewscnt
Afla mai multe despre
skanska
ca immo
tranzactie