Chef Joseph Hadad, care a gătit pentru Clinton, Mitterrand, Thatcher, de Niro, Madonna și Sinatra, critică birocrația românească în fața ministrului Turismului: Blocați gastronomia locală cu multe acte și impozite mari

Chef Joseph Hadad, care a gătit pentru Clinton, Mitterrand, Thatcher, de Niro, Madonna și Sinatra, critică birocrația românească în fața ministrului Turismului: Blocați gastronomia locală cu multe acte și impozite mari
scris 11 apr 2018

Gastronomia românească are loc de creștere, însă o împiedică birocracția impusă de Guvern, pentru înființarea unui restaurant fiind nevoie de foarte multe acte, a afirmat Joseph Hadad, unul dintre cei mai cunoscuți chef bucătari din România, într-o conferință de presă, în prezența ministrului Turismului, Bogdan Trif.

Întrebat care sunt atuu-rile țării noastre și ce este atractiv în România, Hadad a răspuns cu un singur cuvânt: femeile. A completat ulterior că și natura, dar și gastronomia sunt puncte de atracție pentru turiștii străini. "Avem loc să creștem gastronomia, avem potențial", a spus Hadad. Întrebat cine împiedică creșterea acestui sector, Hahad a răspuns: "Guvernul", după care i s-a adresat ministrului Trif, prezent alături de el la conferință: "Nu trebuie să veniți mâine dimineață în control la mine".

În opinia sa, prin modul pe care îl consideră greoi în care este înființat un restaurant în România, Guvernul pune "bețe în roate" gastronomiei. "Problema în gastronomie e că nu ne lasă pe noi să creștem. Sunt de 22 de ani aici, în țară, și încerc să fac ceva, dar dacă fac un restaurant, îmi trebuie o grămadă de acte. Abia acum, restaurantul Joseph, după doi ani și trei luni, primește autorizația ISU. De ce a durat atât de mult?", a întrebat acesta, lăsând de înțeles că îndeplinea toate criteriile pentru a primi acest aviz.

Hadad a arătat totodată că România are bucătari foarte buni, dar aceștia pleacă în alte țări. S-a referit apoi la impozitele mari pe salarii, care îi împiedică pe angajatori să plătească bucătarii la adevărata lor valoare. "Eu vreau să plătesc un bucătar bun cu 5-6 ani de experiență cu 1.000 de euro net. De ce trebuie să import bucătari din Nepal, când noi avem în țară unii foarte buni?", a întrebat el.

Autorizarea hotelurilor, restaurantelor și barurilor va rămâne doar la nivel local. Ministerul Turismului intenționează să se retragă din procesul de autorizare CITEȘTE ȘI Autorizarea hotelurilor, restaurantelor și barurilor va rămâne doar la nivel local. Ministerul Turismului intenționează să se retragă din procesul de autorizare

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, l-a asigurat pe Hadad că n-o să aibă un control de la ANAF în zilele următoare pentru afirmațiile făcute, a mărturisit că a gustat gluma acestuia, dar a recunoscut că procedurile de autorizare a restaurantelor sunt încă greoaie.  "Ar trebui, la un moment dat, dată o singură autorizație care să le înglobeze pe toate, iar procedura de acordare să fie mult simplificată", a mai spus ministrul.

Chef Joseph Hadad s-a născut pe 7 decembrie 1959 în Ierusalim și a lucrat ca Chef Garde-Manger la Jordan River Hotel, un hotel de 450 camere din Tiberias, pentru ca în 1989 să fie promovat ca Executive Chef la faimosul King David Hotel din Ierusalim.

În decursul timpului, după cum spune pe site-ul propriu, Hadad a mai lucrat în diverse locații faimoase din întreaga lume: Kempinski Hotel în Germania, Ritz-Carlton Hotel în Boston, Savoy Hotelîn Londra, Restaurantele Michelin în Paris și multe altele.

Joseph a creat show-uri culinare pentru celebrități mondiale precum Bill Clinton, Francois Mitterrand sau Margaret Thatcher, pentru Regele Hussein al Iordaniei, Regele Juan Carlos al Spaniei și Prințul de Lichtenstein. Printre oaspeții restaurantelor în care a gătit Hadad se numără Robert de Niro, Madonna, Frank Sinatra, Michael Jackson și multi alții. În anul 1997 Joseph Hadad a ajuns în Romania, ca Executive-Chef la Restaurantul Casa Vernescu din București, iar în 2013 a deschis în Capitală un restaurant care îi poartă numele.

viewscnt
Afla mai multe despre
joseph hadad
bogdan trif
restaurante
guvern