CONFIRMARE SIF Transilvania își bagă în insolvență divizia de turism, datoare cu peste 1 milion euro față de 10 directori demiși. Divizia are oferte la aproape toate marile hoteluri din țară

CONFIRMARE SIF Transilvania își bagă în insolvență divizia de turism, datoare cu peste 1 milion euro față de 10 directori demiși. Divizia are oferte la aproape toate marile hoteluri din țară

Sursa foto: Celine Dinca

Marius Oncu
Marius Oncu
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 12 iun 2017

Divizia de turism a SIF Transilvania, Transilvania Hotels & Travel, a intrat în insolvență la propria cerere, după ce 3 creditori, inclusiv Turism Felix și THR Marea Neagră, la care acționar majoritar este tot SIF Transilvania, au solicitat în instanță plata unor datorii. Profit.ro a prezentat cazul în exclusivitate în luna martie, posibilitatea insolvenței Transilvania Hotels & Travel fiind atunci exclusă de directorul general, în contextul în care firma avea de plătit despăgubiri de peste un milion de euro către zece manageri angajați în urmă cu doi ani pentru a restructura Transilvania Hotels & Travel și demiși după doar câteva luni. "Doamne ferește! Nu e nimic adevărat. Gândiți-vă că, totuși, suntem o forță, nu suntem buticurile de la colțul străzii", a declarat referitor la intrarea firmei în insolvență, în  martie, Marius Zamfir pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Admite cererea formulată de debitorul Transilvania Hotels & Travel. Califică cele două cereri ale celor doi creditori Sotiroulis George Petre și Turism Felix declarații de creanță. Deschide procedura generală a insolvenței împotriva debitoarei. Dă dispoziție tuturor băncilor la care debitorul are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligația de înștiințare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar (...) Executorie. Cu apel, ce va fi depus la Tribunalul București în termen de 7 zile de la comunicare", este sentința Tribunalului București.

FOTO După doar 2 ani, hotelul Best Western al lui George Pădure este scos de bancă la vânzare. Profit.ro anticipa anul trecut: Hotelăria nu-i ca primăria CITEȘTE ȘI FOTO După doar 2 ani, hotelul Best Western al lui George Pădure este scos de bancă la vânzare. Profit.ro anticipa anul trecut: Hotelăria nu-i ca primăria

Anul trecut, afacerile firmei au crescut cu peste 50%, dar pierderile aproape s-au dublat, la 3,2 milioane de lei, fiind însă semnificativ mai mici decât suma pe care ar trebui să o achite, în total, managerilor demiși.

Al treilea creditor, Sotiroulis George Petre, apare în rândul apelanților în litigiul de muncă deschis în martie 2016 de grupul de manageri împotriva Transilvania Hotels & Travel (Sigma Hotel Management).

Termene stabilite de instanță

  • termenul limită pentru înregistrarea declarațiilor de creanță 10.07.2017;
  • termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe 31.07.2017;
  • termenul de întocmire a tabelului definitiv 25.08.2017;
  • data primei ședințe a adunării creditorilor 04.08.2017.

Administrator judiciar provizoriu a fost numit Eurexpert IPURL.

AGA la SIF Transilvania, prima fără urlete din ultimii ani CITEȘTE ȘI AGA la SIF Transilvania, prima fără urlete din ultimii ani

Procesul cu foștii manageri

Profit.ro a scris în luna martie că cei zece manageri angajați în urmă cu doi ani pentru a restructura Transilvania Hotels & Travel, divizia de turism a SIF Transilvania, și demiși după doar câteva luni, au câștigat procesele împotriva companiei, blocând conturile acesteia.

Managerii respectivi au afirmat că Transilvania Hotels & Travel trebuie să le plătească, cumulat, salarii și compensații de peste un milion de euro. Reprezentanții SIF Transilvania afirmă că nu vor plăti acești bani, deoarece mai există căi extraordinare de atac.

După doi ani, cei zece manageri au câștigat procesul colectiv intentat firmei Transilvania Hotels & Travel, iar câțiva dintre ei, printre care Mihai Zamfir, George Secăreanu și Mircea Drăghici, au câștigat și procese individuale la Curtea de Apel București. Mihai Zamfir a blocat chiar conturile Transilvania Hotels & Travel, cerând executarea silită a firmei, iar Drăghici și Secăreanu urmau să ceară același lucru.

FOTO Cei care au zburat cu KLM pe rutele europene în ultimii 20 de ani este posibil să-l fi avut copilot pe regele Olandei. Willem-Alexander dezvăluie că pilotează în secret CITEȘTE ȘI FOTO Cei care au zburat cu KLM pe rutele europene în ultimii 20 de ani este posibil să-l fi avut copilot pe regele Olandei. Willem-Alexander dezvăluie că pilotează în secret

Potrivit declarațiilor din martie ale celor trei foști manageri, echipa celor zece demiși are de recuperat salarii pe doi ani plus alte compensații ce se ridică, cumulat, la peste un milion de euro. "Eu sunt al doilea care a câștigat, din lotul cel mare, procesul cu Transilvania Travel, dar am cea mai mare sumă de recuperat - 110.000 de euro net. Prin urmare, le-am și blocat conturile", a declarat, la momentul respectiv, Zamfir pentru Profit.ro. El se temea ca nu cumva, pentru a evita să plătească salariile restante, Transilvania Hotels & Travel să-și ceară insolvența.

Insolvență? Doamne ferește!

În luna martie, când a fost contactat de Profit.ro, directorul general al Transilvania Hotels & Travel, Marius Zamfir, a declarat că firma nu va intra în insolvență.

"Doamne ferește! Nu e nimic adevărat. Gândiți-vă că, totuși, suntem o forță, nu suntem buticurile de la colțul străzii", a precizat acesta.

El a completat că, dacă instanța a emis o hotărâre definitivă în aceste procese, nu înseamnă că Transilvania Travel a pierdut, pentru că mai existau încă două căi extraordinare de atac. Directorul Transilvania Hotels & Travel a mai spus că firma nu are de gând să le plătească niciun ban foștilor angajați atât timp cât mai există căi de atac și de apărare.

GALERIE FOTO O parte din Mamaia arată ca după bombardament cu câteva zile înainte să înceapă sezonul estival CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO O parte din Mamaia arată ca după bombardament cu câteva zile înainte să înceapă sezonul estival

Cel mai mare proprietar de hoteluri din România, SIF Transilvania, cu un portofoliu de aproape 40 de unități, printre care Orizont din Predeal, Lotus din Felix, Aro Palace din Brașov și THR Marea Neagră, cu peste 20 de hoteluri pe litoral, a decis în urmă cu mai bine de doi ani ca agenția sa de turism, Transilvania Hotels & Travel, înființată în 2003, să se transforme într-o firmă de management hotelier care să administreze patrimoniul.

Transilvania Hotels & Travel este tour-operatorul societăților de turism din portofoliul SIF Transilvania. Agenția promovează, în principal, ofertele acestor societăți pentru unitățile hoteliere și de alimentație publică din portofoliul de turism al SIF Transilvania. În plan secundar, Transilvania Hotels & Travel oferă si servicii turistice pentru destinații externe.

În România, oferta diviziei include peste 20.000 de locuri de cazare în peste 50 de hoteluri din Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Venus, Saturn, Băile Felix, Tușnad, Covasna, Buziaș, Predeal, Brașov, Ploiești.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, pierderea Transilvania Hotels & Travel aproape s-a dublat anul trecut, la 3,52 milioane de lei, comparativ cu un rezultat negativ de 1,9 milioane lei în 2015. Cifra de afaceri netă a urcat cu 55%, de la 16 milioane de lei în 2015 la 24,9 milioane lei.

SIF Transilvania deține 77,7% din acțiunile THR Marea Neagră, potrivit informațiilor disponibile pe site-ului Bursei de Valori București, în timp ce la Turism Felix are o participație de 63,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
transilvania hotels & travel
turism felix
thr marea neagra
insolventa