Criza de angajați generează situații neverosimile. Profesor la Ecole hôtelière de Lausanne, pentru Profit.ro: La unele hoteluri din România, femeia de serviciu câștigă cât un recepționer cu studii universitare

Criza de angajați generează situații neverosimile. Profesor la Ecole hôtelière de Lausanne, pentru Profit.ro: La unele hoteluri din România, femeia de serviciu câștigă cât un recepționer cu studii universitare
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 18 feb 2020

Criza de forță de muncă din turismul românesc a făcut posibilă apariția unor situații neverosimile. Sunt hoteluri în România, și nu puține, la care o cameristă fără studii câștigă la fel de mulți bani ca un angajat de la recepție cu studii universitare, iar explicația hotelierilor este că un recepționer cu studii universitare pot găsi foarte ușor, pe când femeie de serviciu se găsește foarte greu, a declarat pentru Profit.ro Ray F. Iunius, director de dezvoltare și profesor la Ecole hôtelière de Lausanne și Universitatea din Lausanne (HEC).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ce se va întâmpla cu locurile de muncă din România va fi anunțat în premieră la conferința Profit.ro, pentru care detalii pot fi văzute AICI

"La unele hoteluri din România, o femeie de serviciu câștigă la fel ca un recepționer cu studii medii. Când i-am întrebat pe proprietarii hotelurilor cum explică acest fenomen, mi-au spus că recepționer cu studii universitare pot găsi foarte ușor, dar femeie de serviciu mai greu",  a spus Ray F. Iunius.

El a afirmat că, în cazurile respective, atât femeia de serviciu, cât și angajatul de la recepție câștigau 500 de euro net pe lună.

"Chiar dacă la recepție nu poate lucra oricine, pentru că trebuie să cunoști cel puțin o limbă străină, raportul cerere/ofertă face ca, în unele cazuri, cameristele să fie la fel de bine remunerate. E o criză mare de forță de muncă pe segmentul cameristelor. Fete care în România n-ar accepta niciodată să lucreze cameriste, pentru că li se pare a fi sub demnitatea lor, deși meseria este una absolut onorabilă, în străinătate lucrează fără probleme pe acest post", a afirmat profesorul de la Lausanne, specialist în managementul serviciilor hoteliere.

Pe de altă parte, mai spune el, în ultimii 20 de ani, în România, a fost o inflație de universități private și s-a ajuns la situația în care mulți dintre absolvenții acestora să servească în restaurantele hotelurilor sau să se angajeze la recepție.

EXCLUSIV Criza de forță de muncă îl determină pe Mugur Mihăescu, interpretul personajului Garcea, să aducă angajați din Nepal pentru barurile sale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Criza de forță de muncă îl determină pe Mugur Mihăescu, interpretul personajului Garcea, să aducă angajați din Nepal pentru barurile sale

"În străinătate, cei cu studii universitare în turism încep la recepție, unde stau în jur de un an, apoi avansează după un plan de carieră bine definit. În România, pregătirea forței de muncă în turism a fost precară de la început. Școala profesională e considerată degradantă, iar în comunism cine nu reușea la facultate, se ducea la școala profesională", explică Iunius.

El crede că tot ce se întâmplă în acești ani în România, pe scenele politică, economică și socială, este rezultatul a 30 de ani de învățământ degradat.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
turism
forta de munca