DECIZIE În sfârșit, Guvernul adoptă schema de compensare pentru pierderile suferite de HoReCa. În plus, scutire de impozit specific și în 2021

DECIZIE În sfârșit, Guvernul adoptă schema de compensare pentru pierderile suferite de HoReCa. În plus, scutire de impozit specific și în 2021

Inquam Photos / George Calin

Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2020

Guvernul Orban anunțase la începutul lunii că a adoptat ordonanța de urgență pentru acordarea unui ajutor nerambursabil destinat firmelor din sectorul turistic și HoReCa, în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019. În prima reuniune noului Guvern, premierul Cîțu anunțat că, de fapt, ordonanța nu fusese adoptată, avâd nevoie de avize. Miercuri, noul Executiv a anunțat că a adoptat în cele din urmă schema de ajutor de stat.

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, printr-o altă ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit că în primele trei luni din 2021 sectorul HoReCa va fi scutit de la plata impozitului specific.

Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill, atenționase într-o discuție cu Profit.ro că nicio firmă nu a primit încă sprijinul promis de la stat, iar întârzierea granturilor pe care ar fi trebuit să le primească firmele din industrie și a sprijinului prin programul Kurzarbeit fac ca peste 90% dintre operatorii de restaurante să riște să intre în colaps.

ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat înghețarea salariilor bugetarilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat înghețarea salariilor bugetarilor

Schema de ajutor pregătită a fost anunțată în premieră de Profit.ro. Durata schemei de ajutor de stat este de la data adoptării până la 30 iunie 2021.

În cazul HoReCa și turism, ajutorul nerambursabil este destinat acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri sau rulaj, în cazul agențiilor de turism, pentru următoarele tipuri de emitenţi, înregistrați în scopuri fiscale pe teritoriul României:

- agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990;- structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590;

- structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

DECIZIE Punctul de amendă rămâne înghețat și în 2021 CITEȘTE ȘI DECIZIE Punctul de amendă rămâne înghețat și în 2021

Nou ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a arătat că schema are un buget de 500 de milioane de euro, deci 2,5 miliarde de lei, dar ”fără niciun euro de bani europeni”, urmând ca ministerul să caute o soluție de finanțare din fonduri comunitare.

TOATE PREVEDERILE ORDONANȚEI PREGĂTITE INIȚIAL POT FI VĂZUTE AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
horeca
cifra
afaceri
schema
compensare
20%
ajutor
guvern