GED a vândut Prestige Tour către un investitor turc

GED a vândut Prestige Tour către un investitor turc
scris 21 ian 2016

Fondul spaniol de investiții GED Capital, proprietarul grupului de agenții de turism Happy Tour, a vândut, miercuri, către Mustafa Kadiroğlu, președintele și proprietarul turoperatorului turc Calyoso Tour, Prestige Tours, singura firmă din grup specializată în organizarea de vacanțe charter. Investitorul a achitat datoriile firmei și operațiunile pe care aceasta le-a desfășurat anul trecut, iar în plus a mai plătit doar 18 lei.

În 2011, când au preluat Prestige de la Mircea Vladu, GED a plătit mai mult de un milion de euro, au declarat pentru Profit.ro surse din piața de turism. Înființat în 1990 de Mircea Vladu, turoperatorul Prestige Tours a avut o evoluție ascendentă până la  vânzarea către fondul spaniol, în iulie 2011. Din anul imediat următor, firma a început să aibă pierderi, iar acesta este motivul pentru care, spun sursele din piață, a fost scoasă la vânzare, în contextul în care și principala companie din grup, Happy Tour, înregistrează la rândul ei pierderi.

Contactată de Profit.ro, Elena Anghel, directorul executiv al Prestige Tours, a refuzat să comenteze despre această tranzacție.

În 2010, Prestige a derulat, potrivit Ministerului Finanțelor, afaceri de 9,2 milioane de euro și a avut un profit net de 330.000 de euro, în 2011 afacerile au crescut la 12 milioane de euro și profitul net la 350.000 de euro, pentru ca în 2012 să aibă un volum al afacerilor de 13 milioane de euro și pierderi nete de 620.000 de euro. Cifra de afaceri a firmei a coborât în 2013 la 10 milioane de euro, iar pierderile s-au redus la 225.000 de euro. Un an mai târziu volumul afacerilor a rămas constant (10,3 milioane de euro), însă pierderile s-au dublat (450.000 de euro).

În 2014, datoriile Prestige Tour, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, se cifrau la 2,7 milioane de euro. Dacă în 2013 Prestige avea 36 de angajați, numărul acestora aproape că s-a înjumătățit un an mai târziu, ajungând la 19.

"Practic, cei care cumpără preiau și pierderile, și datoriile, deci valoarea companiei este de câteva milioane de euro", declarau, în noiembrie, pentru Profit.ro, surse din piața de turism, atunci când publicația noastră a scris că Prestige este în negocieri avansate pentru vânzare. Potrivit acestor surse, GED a negociat anterior vânzarea Prestige și cu un turoperator rus, însă tranzacția nu s-a semnat, până la urmă.

Românii au cheltuit peste 36 milioane de euro pentru vacanțe de Revelion. Satele, la mare căutare CITEȘTE ȘI Românii au cheltuit peste 36 milioane de euro pentru vacanțe de Revelion. Satele, la mare căutare

La momentul achiziției, spaniolii de la GED au format un grup care atingea toate segmentele de business în turism, respectiv corporate (Happy Tour), vacanțe (Travel House și rețeaua de agenții Happy Tour), online (Paravion) și crearea de pachete, prin turoperatorul Prestige Tours.

De atunci, însă, lucurile s-au schimbat, pentru că principala agenție din grup, Happy Tour, a pierdut primul loc în topul agențiilor de turism, pe care îl ocupase detașat timp de un deceniu, fiind devansată de Touring Europabus (proprietar Dragoș Anastasiu), Perfect Tour (Corina Păcuraru), Eximtur (Lucia Morariu) și Christian Tour (Christian Pandel). Din 2012, firma a înregistrat pierderi în fiecare an, iar numărul de angajați a scăzut de la 108 atunci, la 82 în 2014. În aprilie 2014, Mircea Vladu, care rămăsese în companie și după vânzare, a părăsit Prestige Tour.

În schimb, Paravion, cu afaceri de 46 de milioane de euro anul trecut, a devenit cea mai mare agenție de turism online din România. GED a dat semne că va prelua, treptat, de la Happy Tour, al cărui proprietar este de aproape zece ani, controlul asupra Paravion, intenționând să vândă separat cele două business-uri. Primul pas a fost făcut la jumătatea lunii decembrie, când GED și-a majorat participația directă în Paravion de la nici 0,001% la 9,1%

Calypso Tour, firma celui care a preluat Prestige, face parte din grupul turc Casio Air și este partener al turoperatorului din România pentru piața turcă. Calypso operează în special vacanțe în Antalya.

"Prestige lucrează de un an cu Calypso și sunt foarte mulțumiți de această colaborare. În ultimul an, gradul de ocupare al curselor charter organizate de Prestige pe destinația Antalya a fost de 95%, iar cei de la Calypso văd România ca pe o piață cu potențial pentru ei", au spus surse din piață pentru Profit.ro.

Antalya rămâne destinația cea mai profitabilă pentru turoperatorii români, iar în ultimii ani nicio companie nu s-a impus autoritar pe această piață.

Reprezentanții grupului Happy Tour nu au putut fi contactați pentru comentarii până la ora transmiterii știrii.

Ce-i lipsește Bucureștiului ca să fie oraș turistic? CITEȘTE ȘI Ce-i lipsește Bucureștiului ca să fie oraș turistic?

Prestige Tours este unul dintre cei 10-15 turoperatori din România, adică o agenție care contractează direct furnizori, hotelieri și companii aeriene, depunând garanții de securizare a locurilor. Piața românească a agențiilor de turism este foarte săracă în tranzacții, în ultimii zece ani putând fi numărate pe degete astfel de mutări.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
prestige tour
vanzare
investitor turc