Hotel reabilitat cu bani de la statul ungar

Hotel reabilitat cu bani de la statul ungar

Sursa Foto: presasm.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2023

Clădirea considerată simbol arhitectural al orașului din Partium este neutilizată de câteva decenii. Construită în stil secesionist, a fost cumpărată în urmă cu cinci ani de o companie a statului ungar de la un antreprenor român, însă Guvernul Orbán a promis abia recent că va finanța lucrările, transmite Nepszava, citată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banii sunt disponibili, astfel poate începe renovarea unuia dintre cele mai importante simboluri ale remarcabilei clădiri din Partium, a Hotelului Dacia, inițial numit Hotel Pannónia. Lucrările de reabilitare vor fi finanțate de Guvernul Orbán, informează portalul de limbă maghiară din Cluj-Napoca, Maszol.ro., care îl citează pe primarul orașului Satu Mare, Gábor Kereskényi.

Au crescut tarifele la vacanțele pe litoral. Cum se mai pot obține reduceri de până la 50% CITEȘTE ȘI Au crescut tarifele la vacanțele pe litoral. Cum se mai pot obține reduceri de până la 50%

Primarul a declarat sursei amintite că Viktor Orbán a semnat decretul în baza căruia se va asigura suma necesară pentru restaurarea clădirii emblematice, însă, deocamdată, nu se știe exact ce sumă va fi alocată.

Portalul de limbă maghiară din România a amintit că imobilul, care este neutilizat și neglijat de mai bine de zece ani, a fost achiziționat în 2018 de Manevi Pro Transilvania SRL, filiala locală a societății Manevi Zrt., deținută de statul ungar. În vederea reabilitării palatului, construit în stil secesionist și protejat în prezent ca monument național, proprietarul a fost nevoit să obțină o mulțime de autorizații de la autorități, înainte ca autorizația de construire să fie obținută la sfârșitul verii trecute, rămânând în așteptare doar problema finanțării.

Potrivit unui articol publicat de portalul de știri din Satu Mare, PresaSM, societatea Manevi Pro Transilvania SRL, înregistrată în clădirea hotelului, a primit 60 de milioane de euro de la statul ungar la sfârșitul anului 2021, însă de atunci nu s-a auzit nimic despre bani.

Articolul amintit mai menționează că în ianuarie primarul orașului Satu Mare s-a întâlnit personal cu premierul Viktor Orbán, la un eveniment care a fost organizat la Szatmárcseke, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, cu prilejul Zilei Culturii Maghiare, când a primit promisiunea că „Guvernul ungar va aloca suma necesară pentru această investiție, și a fost asigurat că reabilitarea clădirii este considerată drept o prioritate”.

Hotelul Pannónia a fost deschis în 1902, a funcționat sub numele de Hotel Dacia în timpul comunismului, în 1995 a fost trecut în proprietate privată, iar apoi în 2007, a fost cumpărat de omul de afaceri român Vasile Țânțaș cu 1,7 milioane de euro, care, deși l-a asumat, nu l-a renovat. Clădirea aflată în deteriorare a fost achiziționată de compania deținută de Guvernul Orbán, care a acoperit fațada stradală a clădirii cu o plasă de protecție și a efectuat și lucrări minore de conservare, a amintit Maszol.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
hotel pannónia
satu mare