INFOGRAFIC Cât de des călătoresc românii și care sunt destinațiile de călătorie preferate

INFOGRAFIC Cât de des călătoresc românii și care sunt destinațiile de călătorie preferate
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2019

Majoritatea românilor respondenți ai unui sondaj spun că preferă vacanțele petrecute în țară, în procentaj de 53%, iar 47% dintre aceștia preferă să își petreacă concediul în străinătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Orașele cele mai des vizitate din țară sunt Constanța, Brașov și Vama Veche, iar cele mai populare destinații de concediu din afara țării alese de români sunt Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria, Germania, arată un studiu realizat de Picodi.

Ancheta pe care se bazează acest raport a fost derulată de compania cu sediul în Polonia în lunile aprilie și mai 2019, având 20.000 de participanți din 41 de țări.

Perioada din afara sezonului de vârf (39%) își câștigă fanii destul de rapid în întreaga lume, dar și în România, deoarece permite vizitarea atracțiilor turistice populare în condiții meteo acceptabile și la prețuri mult mai accesibile. Restul de 21% declară că preferă să călătorească când prețurile sunt minime, indiferent de vremea destinației.

INFOGRAFIC Cât de des călătoresc românii și care sunt destinațiile de călătorie preferate

Potrivit rezultatelor sondajului, respondenții spun că ei cheltuiesc în medie 1.769 de lei de persoană. 9% au declarat că nu încearcă să economisească de-a lungul vacanței, pe când restul folosesc metode ingenioase de a cheltui cât mai puțini bani. Cele mai multe răspunsuri arată că 58% achiziționează bilete în avans, iar 44% își rezervă cazarea în avans.

FOTO Hotel de referință al stațiunii Predeal în regimul comunist - pregătit să fie scos la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Hotel de referință al stațiunii Predeal în regimul comunist - pregătit să fie scos la vânzare

De asemenea, sunt și adepți ai călătoriilor cu durata de ședere de o săptămână (50%). Un procentaj de 26% alocă mai puțin de o săptămână pentru concediu, iar 24% acordă vacanței de la două săptămâni în sus. Pe de altă parte, 34% merg în concediu o dată pe an, pe când 53% au posibilitatea să se bucure de concediu de două ori pe an sau chiar de mai multe ori. Procentajul persoanelor care au răspuns că merg în concediu mai puțin de o dată pe an este de 13%.

Cu cine aleg să își petreacă concediul? Răspunsul majoritar este familia (37%) sau partenerul de viață (38%), pe când 22% călătoresc cu un prieten, iar 3% preferă să călătorească singuri.

INFOGRAFIC Cât de des călătoresc românii și care sunt destinațiile de călătorie preferate

Ei preferă să organizeze totul de unul singuri (87%), în timp ce doar 13% apelează la agențiile de turism.

FOTO Christian Tour a lansat chartere pe Tunisia pentru familiștii cărora Antalya li se pare prea scumpă CITEȘTE ȘI FOTO Christian Tour a lansat chartere pe Tunisia pentru familiștii cărora Antalya li se pare prea scumpă

Motivul principal în alegerea organizării vacanței pe cont propriu este simplu - consideră că este foarte ușor să găsești locația preferată și mult dorită (64%) la prețuri accesibile (31%). 

INFOGRAFIC Cât de des călătoresc românii și care sunt destinațiile de călătorie preferate

Rezultatul anchetei arată că majoritatea de 69% aleg să călătorească într-un loc nou, pe când 31% vizitează locațiile cunoscute în care și-au petrecut vacanța și în alți ani.

Preferă să își petreacă timpul pe plajă în proporție de 46%, 40% vizitează împrejurimile, iar 14% iau parte la diverse activități.

FOTO Tranzacție: FutureLife, implicat în reproducere asistată, intră pe piața din România prin achiziția Clinicii Gynera din București. Grup având în spate un fond de investiții CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: FutureLife, implicat în reproducere asistată, intră pe piața din România prin achiziția Clinicii Gynera din București. Grup având în spate un fond de investiții

Ca mijloc de transport cel mai popular, preferată este folosirea transportului în comun (48%), 31% optează pentru taxi, 18% închiriază mașină, iar 3% fac autostopul. În termeni de preferințe culinare, 71% optează pentru descoperirea bucătăriei locale, 13% pentru mâncărurile pe care le cunosc deja, iar 2% își aduc mâncare de acasă.

În teorie, concediul este destinat relaxării și ieșirii din monotonia preocupărilor cotidiene, dar rezultatele anchetei arată că o parte sunt dispuși să preia telefoane, să răspundă la email-uri și să rezolve probleme legate de servici (28%) de-a lungul concediului.

În medie se cheltuiește 1.769 lei de persoană pentru concediu, ceea ce plasează România pe locul 30 la acest capitol. Primul loc este deținut de australieni, care sunt dispuși să cheltuiască 1.505 dolari de-a lungul concediului pe persoană.

Următoarele poziții în clasament sunt deținute de Hong Kong și Finlanda. Pe ultimele poziții ale clasamentului se află Indonezia cu 207 dolari și Pakistanul cu 191 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
calatorii