Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede amplasarea pe monumente a unui cod QR

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede amplasarea pe monumente a unui cod QR
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2022

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii monumentelor de for public care prevede amplasarea de plăci comemorative dedicate unor mari personalități sau evenimente în locuri legate de acestea, inclusiv pe imobile nou construite, care vor afișa un cod QR care, odată scanat, va redirecționa utilizatorul către o pagină de Internet administrată de Ministerul Culturii, de unde va afla mai multe informații despre personalitatea sau evenimentul respectiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit legii promulgate, ”fiecărei lucrări de artă plastică/artă monumentală de for public, prin Institutul Național al Patrimoniului i se alocă un sistem standardizat de codare cu formă de bare bidimensionale care va redirecționa utilizatorul către pagina dedicată a site-ului web ce va conține informații de specialitate și de identificare a personalității sau evenimentului marcat, scrie News.ro

Industria HoReCa reacționează la legalizarea bacșișului, anunțată în premieră de Profit.ro: Impact 100% pozitiv, va introduce și o nouă posibilitate de a lăsa bacșiș CITEȘTE ȘI Industria HoReCa reacționează la legalizarea bacșișului, anunțată în premieră de Profit.ro: Impact 100% pozitiv, va introduce și o nouă posibilitate de a lăsa bacșiș

Cheltuielile necesare amplasării plăcilor comemorative și funcționării site-ului web se suportă din bugetul Ministerului Culturii, al unității administrativ-teritoriale sau de către persoana care a propus amplasarea, după caz.

Amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile privind urbanismul și autorizarea executării lucrărilor în construcții, precum și cu avizul privind concepția artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Națională pentru Monumentele de For Public, sau, după caz, de comisiile zonale pentru monumentele de for public.

Obligațiile de administrare și conservare a lucrărilor de artă plastică, artă monumentală de for public revin proprietarilor sau, după caz, 3 autorităților administrației publice centrale sau locale ori instituțiilor publice titulare ale dreptului de proprietate sau ale altor drepturi reale

Legea mai prevede că monumentele de for public având caracter decorativ, comemorativ și de semnal, amplasate în spații publice, într-o zonă de protecție instituită conform legii, pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale sunt: a) bunuri imobile; b) lucrări de artă plastică; c) artă monumentală; d) construcții sau amenajări neutilitare.

Fac parte din categoria lucrărilor de artă plastică, artă monumentală de for public, în condițiile prezentei legi, și următoarele categorii de lucrări aflate în spații publice pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale: a) lucrări comemorative situate pe monumente istorice de grupa A și B sau în zona de protecție a acestor clădiri, conform prevederilor art.8 alin. (1) lit. a) și b) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare; b) fântâni decorative, artistice; c) mobilier urban de dimensiuni monumentale cu caracter decorativ; d) sculpturi monumentale rezultate în urma organizării de tabere de creație plastică, reamplasate în spații publice situate în zona de protecție a monumentelor istorice de grupa A și B, conform prevederilor art.8 alin. (1) lit. a) și b) din Legea nr. 422/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare. (4) Plăcile sau lucrările comemorative situate în alte zone decât cele prevăzute la alin. (3) lit. a) sunt de următoarele tipuri: a) plăci comemorative dedicate unor personalități istorice, culturale, științifice, sportive sau din alte domenii; b) plăci comemorative dedicate unor momente, evenimente istorice, clădiri demolate.”

Inițiatorul proiectului, deputatul Ionuț Vulpescu de la PSD afirma, la votul final din Parlament, că ”proiectul de lege pe care l-a inițiat va contribui la o mai bună protejare și promovare a culturii și identității naționale”.

”Pe de o parte, prin clarificarea atribuțiilor și obligațiilor ce revin instituțiilor publice în materia protejării monumentelor de for public și instituirea unui regim de protecție mai bun, iar pe de altă parte, prin protejarea și cultivarea memoriei naționale, inclusiv cea a minorităților naționale, care contribuie la identitatea multiculturală a țării noastre. Modificările legislative pe care le propun vor permite amplasarea de plăci comemorative dedicate unor mari personalități sau evenimente în locuri legate de acestea, inclusiv pe imobile nou construite. Aceste plăci vor afișa un cod QR care, odată scanat, va redirecționa utilizatorul către o pagină de Internet administrată de Ministerul Culturii, de unde va afla mai multe informații despre personalitatea sau evenimentul respectiv”, spunea deputatul PSD.

El preciza că este un amplu proces de digitalizare ce va oferi tuturor celor interesați acces la informații despre istoria României și personalitățile sale, o experiență imersivă ce va crea o legătură specială între utilizator și locul istoric în care acesta se află.

”Le vom oferi astfel tinerelor generații, așa-numiților nativi digitali, posibilitatea de a accesa istoria națională într-un mod pe care îl consideră firesc, combinând realul cu digitalul și poate astfel îi vom face să fie mai conștienți cu privire la moștenirea lor istorică și culturală”, mai afirma Vulpescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cod qr
klaus iohannis