Litoralul românesc, Bulgaria și grătarul la pădure, vedetele minivacanței de 1 Mai

Litoralul românesc, Bulgaria și grătarul la pădure, vedetele minivacanței de 1 Mai
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2017

Litoralul românesc, stațiunile din Bulgaria și grătarul la pădure sunt vedetele minivacanței de 1 Mai, spun oficialii patronatelor și ai touroperatorilor consultați de News.ro. Tarifele sunt ușor mai mici față de cele practicate de Paște, iar turiștii vor alege să petreacă în general timp de patru zile în această minivacană, având în vedere că 1 Mai cade luni. O noapte de cazare cu micul dejun poate costa de la 70 lei pe noapte, într-o pensiune rurală din România, în timp ce un pachet incluzând transport cu avionul și cazare trei nopți la un hotel de trei stele, într-o capitală europeană, poate costa peste 200 de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 12.000 de turiști sunt așteptați în Mamaia, locurile de cazare fiind rezervate aproape integral, cu toate că locurile scoase la ofertă sunt cu 60% mai puține față de anul 2015.

”Litoralul românesc rămâne vedeta de 1 Mai. Tradiția face ca turiștii să se ducă la mare după câteva luni de frig. Deschiderea oficială și legală a sezonului e pe 1 Mai. Nu putem face însă o comparație cu anul 2016, pentru că atunci am avut o vacanță prelungită, Paștele fiind legat de 1 Mai. Față de anul 2015, constat cu surprindere că sunt mult mai puține locuri de cazare pregătite pentru 1 mai. Sunt cu 60% mai puține locuri de cazare ofertate față de 2015, și asta în ciuda faptului că au apărut unități noi de cazare”, a declarat pentru News.ro Dragoș Răducan, prim vicepreședinte executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

El afirmă că există probabil hoteluri care fie nu se deschid, fie nu s-au promovat pe internet. Așa cum era de așteptat, cei mai mulți turiști sunt așteptați în Mamaia.

”În Mamaia, hotelurile au rezervări pentru aproape 100% din capacitate. Dar sigur se vor gasi locuri și în ultimul moment. Avem 12.000 de locuri pregătite din totalul de 23.000 de locuri clasificate. Din păcate, în sudul litoralului, turiștii nu coboară în stațiuni, ci se duc direct în Vama Veche, care va fi celalalt pol al distracției de 1 Mai”, adaugă oficialul FPTR.

Tarifele pe litoral sunt mai mici decât de Paște, afirmă el.

”Pe litoral, tarifele pornesc de la 30 lei pentru o noapte de cazare până la 250-300 lei pe noapte. În Vama Veche sunt 2.500 de locuri clasificate și probabil mai sunt încă 1.500 neclasificate. Dar vor ajunge în jur de 10.000 oameni, că sunt atât cei care sunt cazați acolo, dar și cei care pleacă din alte zone”, spune reprezentantul patronatului.

3 din 5 români vor petrece 1 Mai acasă sau la iarbă verde și au în plan să cheltuiască cel mult 200 de lei CITEȘTE ȘI 3 din 5 români vor petrece 1 Mai acasă sau la iarbă verde și au în plan să cheltuiască cel mult 200 de lei

Alte destinații căutate în țară sunt Valea Prahovei și Bran-Moeciu, dar și stațiunile balneare.

”În zona rurală, cazarea costă între 40-70 lei de persoană, iar la munte 80-100 lei de persoană. Iar la Spa, este puțin mai ieftin decât la munte. La Mamaia însă cheltuiala va crește, pentru că se merge și în cluburi, unde cheltuiala e de nemăsurat”, spune Răducan.

Aglomerările urbane nu mai au însă căutare de 1 mai, astfel că, față de Paște, va scădea numărul celor care merg în Bucovina sau Maramureș.

”Eu mă aștept la 12.000-15.000 turiști în Mamaia. Dar sunt și mulți turiști străini, datorită festivalului Sunwaves. Anul trecut, cifrele oficiale arată că au fost peste 6.000 de participanți străini, datorită festivalului. Ceea ce înseamnă că și anul acesta ne putem aștepta la un număr de minimum 6.000 turiști străini”, a declarat, pentru News.ro, Aurelian Marin, director general al touroperatorului Paradis-Vacanțe de Vis, unul din cei mai mari operatori pe litoralul românesc.

Acesta afirmă că începând din 1 mai, pentru o săptămână, un grup de 20 de jurnaliști din Franța va veni pe litoralul românesc, pentru a-l promova, alături de Delta Dunării.

”Avem două zboruri directe pe săptămână între Constanța și Paris. Iar sosirea jurnaliștilor francezi va fi de bun augur, pentru a promova litoralul românesc și Delta Dunării”, adaugă Aurelian Marin, fost președinte al ANAT.

De asemenea, câteva mii de români vor merge în Bulgaria, pentru că sunt atrași de condițiile oferite, iar acolo hotelurile au fost deschise mai devreme decât pe litoralul românesc, deoarece permite vremea.

”Majoritatea turiștilor pleacă de vineri până luni, se duc în general la mare, este o tradiție. Cazarea poate costa de la 100 de lei de persoană pe noapte, cu mic dejun. Câteva mii de români merg de 1 Mai în Bulgaria, mai ales în stațiunile Nisipurile de Aur și în Sunny Beach. În ceea  ce privește tarifele, la un hotel de patru stele cu all inclusive costă 27 de euro de persoană”, a declarat, pentru News.ro, Dan Anghelescu, proprietarul agenției La Piovra Turista și membru în boardul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Multe hoteluri din Bulgaria au făcut reduceri de 25% pentru cazările de minimum trei nopți, au piscine, iar stațiunile sunt pregătite să primească turiști, spune el.

”1 Mai este foarte bun pentru hotelieri, pentru că văd ce probleme au la deschiderea sezonului. Iarna fac reparații, zugrăvesc. Au crescut și vânzările de city-break-uri, oamenii se duc în diferite colțuri ale Europei. Dar turiștii preferă în continuare marea, muntele s-a vândut mai puțin. Destinațiile mai îndepărtate nu prea au mai avut succes, nici Antalya. Succes va avea și grătarul la pădure, aproape de casă, ca în fiecare an”, precizează Anghelescu.

În ceea ce privește tarifele, în Delta Dunării, de exemplu, trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costă 500 de lei de persoană, în timp ce la Băile Felix, trei nopți de cazare cu mic dejun, la hotel de patru stele cu Spa, costă 600 lei, spun oficialii Christian Tour, una din cele mai mari agenții de turism din țară.

”În Bulgaria, pachetul de trei nopți la trei stele cu mic dejun, transport cu autocarul, costă 250-300 euro. În Grecia, în insulele Corfu sau Zakynthos, pachetul pornește de la 99 euro cazare șapte nopți în vilă de trei stele. Transportul cu autocarul este 55 euro dus-întors”, a declarat, pentru News.ro, Marius Berca, director operațional Christian Tour.

Pachetele în marile capitale europene depășesc însă 200 de euro.

”La Praga, pachetul pornește de la 199 euro, pentru trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun și transport cu avionul. Același pachet pentru Roma costă 252 euro de persoană, în timp ce pentru Paris depășește 540 euro. În Barcelona, aceleași servicii, dar la un hotel de patru stele, costă 350 euro”, adaugă Berca.

O vacanță de șapte nopți în Sicilia, Napoli sau Toscana, cu demipensiune la hotel de patru stele, și transport cu avionul, costă 295 euro de persoană.

Cereri sunt și pentru Transilvania, spune reprezentantul Christian Tour. Un pachet de trei nopți la Sighișoara, cu mic dejun, este 300 de lei.

”Oamenii pleacă peste tot de 1 Mai. unii caută destinația în funcție de buget”, punctează Marius Berca.

viewscnt
Afla mai multe despre
litoral
gratar
padure