Cetatea Ineului va beneficia de lucrări suplimentare care vor costa peste 14 milioane de lei, înainte de a fi dată în circuitul turistic, după ce timp de 25 de ani a rămas "în paragină", conform administrației orașului, care finalizează deja un prim program de restaurare, în valoare de 19 milioane de lei.
Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, a declarat că primele lucrări de restaurare, pentru care s-a obținut finanțare în 2019, sunt aproape finalizate, însă obiectivul nu va fi deschis vizitatorilor pentru că vor începe alte lucrări.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Proiectul inițial, cu o valoare de 18,9 milioane de lei, este la un stadiu de execuție de peste 90%, conform edilului, iar acum se mai lucrează la montarea tablei pe turnuri. Această etapă de restaurare a cetății ar urma să fie încheiată în toamnă, când va începe etapa a doua, pentru care atribuirea lucrărilor este în curs de licitare, scrie Agerpres.
Potrivit informațiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), execuția lucrărilor suplimentare de restaurare și reabilitare a Cetății Ineului este estimată la 14.359.829 de lei, iar ofertele companiilor interesate pot fi depuse până în 6 septembrie.
"Acest program suplimentar de lucrări include unele finisaje, instalarea unui lift panoramic în curte, conservarea și valorificarea unor elemente de construcție descoperite în timpul lucrărilor din ultimul an, dar și crearea unui inel de apă în jurul cetății, cu sistem de hidranți, condiție pusă de ISU pentru emiterea autorizației. Toate aceste lucrări vor trebui să fie executate în cel mult opt luni de la semnarea contractului, astfel că în vara anului viitor cetatea va fi deschisă vizitatorilor după exact 25 de ani de când a fost închisă și a rămas în paragină", a declarat Călin Abrudan.
Edilul a precizat că zidurile exterioare rămân la nivel de cărămidă (după ce a fost înlăturată tencuiala veche), pe care va fi aplicat un lac protector ce va scoate în evidență culoarea roșiatică.
CITEȘTE ȘI Aproape un sfert dintre maghiari nu au bani pentru vacanțe. Procentul celor care nu-și permit să plece în concediu este chiar mai mare în România, Cipru și Grecia"Vrem să punem în valoare patina timpului prin conservarea zidurilor spectaculoase și impunătoare, astfel că vom aplica un strat de lac peste cărămida roșie, în loc de tencuială", a spus Abrudan.
După finalizarea tuturor lucrărilor, restaurarea cetății va ajunge la costuri totale de aproximativ 33 de milioane de lei, iar cetatea va oferi vizitatorilor un muzeu, o bibliotecă, săli de conferințe și spații pentru evenimente culturale.
Clădirile originale ale Cetății Ineului au fost ridicate începând cu 1387, în timp ce clădirile actuale au fost ridicate între anii 1645-1652. Înainte de proiectul de reabilitare pe fonduri europene nerambursabile, ultimele lucrări de consolidare au avut loc în anii '70, când fortificația a fost transformată de regimul comunist în școală specială pentru elevii cu deficiențe psihice și fizice. După Revoluția din 1989, clădirile nu au mai fost folosite, iar cetatea a revenit la administrația locală în anul 2000, de când s-au căutat fonduri pentru reabilitare.
Cetatea suferise grave degradări în deceniile în care a stat abandonată.