Oamenii de afaceri din turism: Legea voucherelor este o cacealma impracticabilă

Oamenii de afaceri din turism: Legea voucherelor este o cacealma impracticabilă
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 17 iul 2017

Oamenii de afaceri din turism se așteptau ca din acest an să intre în plus în piață în jur de 360 de milioane de euro, doar vacanțe plătite cu vouchere de vacanță. Unii și-au făcut calcule și au visat frumos, dar s-au trezit că Guvernul amână promisiunea, iar voucherele nu vor mai fi acordate obligatoriu în acest an, ci în funcție de buget, în intervalul 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018. Ei se simt păcăliți și spun că, și dacă tichetele ar fi fost acordate în acest an, limitarea comisionului pentru agențiile de turism la 10% face această lege impracticabilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În plin sezon turistic, oamenii de afaceri din domeniu se așteptau ca, așa cum a promis PSD în campania electorală și, ulterior, a confirmat și ministrul de resort, Mircea Dobre, bugetarii să primească vouchere de vacanță în acest an. De la ideea de a obliga toate instituțiile de stat să acorde vouchere de vacanță în acest an, prezentată în programul de guvernare, până la ce s-a ajuns acum, și anume că bugetarii vor putea primi un astfel de voucher între 1 iulie 2017 și 30 noiembrie 2018, în limita bugetului, este o diferență uriașă.

Bugetarii vor primi voucherul de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară, în acest an sau anul viitor, ''în funcție de solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare ale institutie pentru 2017'', indică noua variantă a programului de guvernare.  "Toți salariații din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanță în valoare de 1.450 lei valabil până la finalul anului 2018. Acordarea acestora se va face fie în 2017, fie in 2018 de fiecare ordonator de credit în funcție de solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare ale institutie pentru 2017", se arată în document.

Introducerea voucherelor de vacanță din luna iulie a fost anunțată anterior în exclusivitate Profit.ro, hotelierii de pe litoral cerând atunci ca acest lucru să se întâmple mai devreme pentru ca bugetarii să poată folosi tichetele pentru sejururi la mare. Astăzi, salariul minim brut este de 1.450 de lei, aceasta urmând să reprezinte valoarea voucherului care urmează să fie acordat.

Președintele ANAT, Alin Burcea, crede că acea mențiune din programul de guvernare, cum că instituțiile cu capital de stat vor acorda vouchere de vacanță în funcție de buget, lasă loc de interpretare, deoarece nu se înțelege foarte clar dacă astfel de tichete sunt sau nu acordate. "În acest moment, ce se întâmplă nu are nicio legătură cu ce s-a discutat anterior - un act normativ care să oblige toate instituțiile de stat să acorde vouchere, cu această combinație care lasă loc de orice interpretare", afirmă Burcea.

O a doua problemă semnalată este că tichetele ar trebui acordate pentru perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, deci nici pe an, nici pe jumătate de an, ci pe o perioadă stabilită fără vreo logică aparentă. Deci, concluzionează șeful ANAT, e foarte posibil ca bugetarii să nu primească vouchere în acest an, inclusiv cei din societățile de stat care nu sunt în degringoladă și ai căror directori, oameni serioși și competenți în unele cazuri, n-o să acorde vouchere dacă nu și-au bugetat o astfel de cheltuială pe 2017 și nu există un act normativ care să-l oblige să o facă.

"Ca toată povestea cu banii la acest guvern Tudose, ca și la guvernul Grindeanu, e că totul se amână pe mai încolo. Resurse nu sunt așa cum au estimat... Din punctul meu de vedere, față de varianta sau propunerea făcută în programul de guvernare clară, simplă și fermă, s-a ajuns la un fel de bâjbâială care nu are nicio legătură cu ce s-a discutat", a mai spus Alin Burcea.

EXCLUSIV Ministrul Turismului vrea să înlocuiască frunza din brandul turistic al României cu o oaie. Turoperatorii critică și ironizează intenția CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Turismului vrea să înlocuiască frunza din brandul turistic al României cu o oaie. Turoperatorii critică și ironizează intenția

În ceea ce privește rugămintea adresată în scris de ANAT, dar și verbal, direct de către Burcea ministrului Mircea Dobre, de a nu limita comisionul agențiilor la 10%, acest lucru nu s-a întâmplat. "Ministrul nu numai că nu dorește să elimine această limitare, ba chiar bagă niște chestii în plus în norme: în situația în care vinzi la un comision mai mare de 10% pe tichete îți ia licența. Și mi se pare rușinos și o sfidare la adresa ANAT-ului, pentru că nu se poate vinde un produs cu două prețuri.  Ce nu știe domnul Dobre e că acest lucru e ilegal, dar ăsta e nivelul de pregătire al miniștrilor din Guvernul României. Nu poți să vinzi un produs cu două comisioane, nu se poate", afirmă șeful ANAT.

Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines, unul dintre cele mai mari grupuri de turism din România, explică la rândul lui că limitarea comisionului la vânzarea de vacanțe cu vouchere este impracticabilă, pentru că agențiile nu pot vinde aceeași vacanță cu două prețuri, date de diferența de comision de 15-20% în cazul unui sejur plătit cu bani și de cel mult 10% pentru același sejur, achiziționat cu vouchere de vacanță.

"Dacă de mâine sunt trei milioane de vouchere pe piață, agențiile nu pot lucra decât dacă încalcă legea. Este vorba de limitarea comisionului de 10%. Voucherele de vacanță sunt o modalitate de plată, ofertele sunt pe piață la niște prețuri, care sunt făcute cu o marjă. Iar dacă unul vine și zice: <<Eu vreau să plătesc cu cardul>>, costă 1.000 de lei, iar dacă vrea să plătească cu vouchere de vacanță trebuie modificat prețul, dar eu nu știu la fiecare client în parte care e marja, pentru că e diferita de la caz la caz și nu coincide cu voucherul, unde e 10%. Marja medie a turoperatorilor, la nivel european, e undeva la 20% sau puțin sub, iar în România e 17%. Din ăștia, 10% se duc la revânzători... N-ai cum să zici: <<eu nu pot depăși 10%>>, pentru că n-ai cum să faci practic", explică Dragoș Anastasiu.

A doua problemă, completează el, este cea de păcăleală, pentru că toți turoperatorii s-au pregătit pentru acele vouchere promise, "și-au ridicat manșetele etc.", dar ele nu vin. Cele mai rele lucruri pentru afaceri, crede Anastasiu, sunt lipsa de predictibilitate și amăgirile - să promiți și să nu realizezi. "Sunt foarte mulți bugetari care s-au gândit că vor merge pentru prima dată la mare. Atenție, 75-80% din oamenii din România nu fac vacanțe. Și care au nevoie de vacanță. Acum vine și li se spune <<stai, că nu sunt bani>> și <<nu mergeți acum, ci la anul>>. Oricum, sezonul a trecut, pentru că jumătate din românii care fac vacanțele în țară merg la mare", adaugă omul de afaceri.

Voucherele de vacanță sunt doar o iluzie a celor care lucrează în turism și pe care a tot proliferat-o în stânga și dreapta Mircea Dobre, ministrul demisionar care și-a retras demisia, afirmă Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR). " Este o cacialma ce se întâmplă cu aceste vouchere. Pentru noi un vis frumos, iar cine și-a fundamentat bugetele din acest an pe această iluzie pierde foarte mult. Ne-au păcălit cu aceste vouchere și nu mai are nimeni încredere în acest ministru și în Guvern. Nu mai credem deloc în el și nu mai putem înghiți nicio poveste pe care ne-o spune. E foarte greu să nu faci nimic ca ministru, iar pentru asta trebuie să fii extrem de consecvent. Am făcut și o adresă către politicieni să pună la turism un specialist, dar ne-am pomenit cu același om", a completat acesta.

Românii au cumpărat sejururi cu vouchere de vacanță în valoare de 3,8 milioane de euro, în primele patru luni ale anului, reprezentând mai mult de o treime din suma înregistrată tot anul trecut, de 10 milioane de euro. Suma e departe de potențialul pieței, din cauza faptului că voucherele sunt acordate frecvent numai în sistemul privat.

"Exista posibilitatea ca anul acesta să fie depășită suma înregistrată anul trecut, la nivel național, datorită sistemului privat. Din păcate, eșuarea programului guvernamental, cu tot cu aprobarea Ordonanței de Urgență 46, prin care se acordă vouchere de vacanță și bugetarilor, un paleativ palid al promisiunilor din campanie, va face să înregistrăm anul acesta vânzări pe vouchere de vacanță de cel mult de 15 milioane de euro, numai în sistemul privat, cel de stat probabil nefiind viabil în acest an", a declarat recent într-un comunicat Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

O mare parte din cele peste 419.000 de vouchere decontate în primele luni ale anului, reprezentând aproximativ 40% din numărul voucherelor acordate pe întreg anul 2016, au fost folosite pentru cumpărarea de sejururi pe litoral în sezonul 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
turisti
vouchere vacanta
psd
program guvernare
mircea dobre
alin burcea
dragos anastasiu
nicu radulescu