Piața hotelieră din România, deși puternic afectată de pandemie, este indicată ca extrem de atractivă în regiune. Calcule - revenire între anii 2022-2023, în orașele mai mici, și între 2023-2024, în capitale

Piața hotelieră din România, deși puternic afectată de pandemie, este indicată ca extrem de atractivă în regiune. Calcule - revenire între anii 2022-2023, în orașele mai mici, și între 2023-2024, în capitale
scris 11 mar 2021

Piața hotelieră din București, deși puternic afectată de impactul pandemiei COVID-19, continuă să fie în interesul operatorilor hotelieri care doresc să își extindă rețeaua. În Europa Centrală și de Est, ca și în Spațiul Economic European, Praga, Budapesta, Varșovia și București sunt principalele orașe de interes pentru marii operatori, care se arată încrezători în ceea ce privește redresarea pieței, anticipând că revenirea va avea loc între anii 2022-2023, în orașele mai mici, și între 2023-2024, în capitale.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

În România, volumul tranzacțiilor cu active hoteliere a atins în 2020 aproximativ 9,5 milioane de euro, în scădere cu 87% față de volumul de aproape 75 de milioane de euro din anul precedent. Această evoluție a fost în linie cu tendința generală observată în CEE și SEE. Cererea din partea investitorilor a fost întreruptă în 2020 și mulți proprietari au amânat procesele de vânzare planificate din cauza restricțiilor generate de COVID-19. Cu toate acestea, interesul investitorilor rămâne relativ puternic, datorită unor fundamente solide pentru o viitoare creștere a pieței hoteliere locale, coroborată cu fluxul de capital nou preconizat din sectorul hotelier în 2021.

În mod similar, din perspectiva operatorilor, Bucureștiul a fost una dintre cele mai atractive piețe din regiunile CEE si SEE, urmând îndeaproape piețe mai dezvoltate precum Varșovia, Praga sau Budapesta, conform sondajului Operator Beat. Alte orașe țintă din România menționate de operatorii internaționali au fost: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Brașov - unde prezența brandurilor internaționale este scăzută.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Privind performanța hotelieră, gradul de ocupare al hotelurilor a atins cel mai scăzut nivel, de 5,1%, în luna mai 2020, din cauza restricțiilor guvernamentale privind hotelurile și călătoriile. Odată cu relaxarea restricțiilor, gradul de ocupare a început să crească în perioada de vară, atingând cel mai înalt nivel (17%) în septembrie 2020, înainte de a începe să scadă din nou că urmare a celui de-al doilea val de infectari cu COVID-19. Între timp, rata medie zilnică (ADR) pentru piața din București a atins 68 euro în 2020.

COVID-19 a provocat întârzieri sau chiar anulări de proiecte in regiunea CEE/SEE, ceea ce poate fi o veste bună pentru hotelieri, din perspectiva limitării creșterii ofertei și facilitarea unei recuperări mai rapide a pieței locale. În ciuda provocărilor din piața hotelieră, în București au fost deschise noi hoteluri, precum Moxy Old Town (iulie 2020) și Holiday Inn Bucharest Times (ianuarie 2021). În plus, proiectul aflat în curs de construcție, precum Autograph Collection din centrul vechi sau extinderea camerelor și renovarea complexului hotelier Radisson Blu, sunt programate spre inaugurare în 2021, respectiv 2023.

Majoritatea operatorilor se așteaptă la o recuperare mai rapidă a marilor orașe regionale decât la nivel de capitale, 53% dintre respondenți preconizând recuperarea pieței hoteliere în 2023. Acest lucru este în conformitate cu previziunile Oxford Economics ce întrevăd o accelerare și o deplină revenire a turismului în București până în 2023, conform unui studiu.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

„Înainte de pandemie, exista o ofertă sub-dimensionată pe piața ospitalității, aspect care va fi evidențiat din nou, odată cu sfârșitul restricțiilor și cu redresarea economică. Continuă să existe o oportunitate semnificativă, iar dezvoltatorii își vor alinia livrările de noi hoteluri cu revenirea la o nouă formă de normalitate privind călătoriile. Ne așteptăm la o reluare a călătoriilor în scop de afaceri în a doua jumătate a anului 2021 și la o cerere locală decentă în orașele din țară”, spune Bogdan Gubandru, Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

„În ultimii ani, piața hotelieră din București a înregistrat o creștere impresionantă a cererii, reflectată în gradul ridicat de ocupare. În ciuda provocărilor pe termen scurt, investitorii și operatorii rămân optimiști în privința perspectivelor pe termen lung, cu un interes susținut pentru piață și o recuperare relativ rapidă. Drept urmare, Bucureștiul devine o piață din ce în ce mai atractivă în rândul investitorilor și a operatorilor locali și internaționali”,  a completat Frederic Le Fichoux, Head of Hotel Transactions, Continental Europe.

viewscnt
Afla mai multe despre
hotel
covid-19