Turismul internațional și-a revenit ușor în 2021, dar rămâne cu mult sub nivelul din 2019

Turismul internațional și-a revenit ușor în 2021, dar rămâne cu mult sub nivelul din 2019
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2022

Industria mondială a turismului a crescut foarte puțin anul trecut comparativ cu 2020, toți indicatorii fiind cu mult sub nivelul la care erau înaintea pandemiei, iar profesioniștii din industrie nu se așteaptă la o revenire completă înainte de 2024, a anunțat  Organizația Mondială a Turismului (UNWTO), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Turismul a suferit o lovitură dură în 2020 ca urmare a carantinei și restricțiilor de călătorie destinate limitării răspândirii virusului COVID-19, care a obligat oamenii din întreaga lume să își limiteze activitatea și să îți piardă mijloacele de trai, scrie Agerpres.

VIDEO Stațiunea introdusă în insolvență de Elena Udrea din Costa Rica, decizie de faliment CITEȘTE ȘI VIDEO Stațiunea introdusă în insolvență de Elena Udrea din Costa Rica, decizie de faliment

Creșterea ratelor de vaccinare și relaxarea restricțiilor de călătorie au permis o mică revenire în a doua jumătate a lui 2021, arată un raport publicat marți de UNWTO, însă răspândirea variantei Omicron în luna decembrie a declanșat o nouă scădere atât a rezervărilor de călătorie cât și a optimismului în rândul industriei.

"Ritmul revenirii rămâne unul lent și inegal între regiunile lumii din cauza unor grade diferite de restricții de mobilitate, rate de vaccinare și încrederea călătorilor", arată raportul UNWTO.

Pe regiuni, Europa Sud și Mediteraneeană, America Centrală și Caraibe au înregistrat cele mai mari creșteri ale sosirilor de turiști comparativ cu 2020, dar cu toate acestea sunt în continuare cu 54%, respectiv 56% și 37% sub cifrele din 2019. Pe de altă parte, numărul de turiști în Orientul Mijociu și Asia Pacific a continuat să scadă în 2021, coborând la 79% respectiv 94% sub nivelul pre-pandemie în condițiile în care multe destinații au rămas închise pentru călătoriile non-esențiale.

Raportul UNWTO mai informează că Produsul Intern Brut al turismului mondial a crescut cu 19% în 2021, comparativ cu 2020, până la 1.900 miliarde de dolari, deoarece fiecare turist a cheltuit mai mult și a petrecut un sejur mai îndelungat decât în 2020. Dar pe ansamblu, veniturile industriei turismului abia au depășit jumătate din nivelul înregistrat în 2019.

Aproximativ 64% din profesioniștii din turism intervievați de UNWTO în luna decembrie au declarat că nu se așteaptă la o revenire completă înainte de 2024 și chiar mai târziu, în creștere față de 45% din cei intervievați în luna septembrie a anului trecut, când perspectivele pentru relansarea industriei turismului nu fuseseră încă afectat de răspândirea Omicron.

"Recenta creștere a cazurilor de COVID-19 și varianta Omicron ar urma să afecteze revenirea și încrederea la începutul anului 2022 deoarece unele țări vor reintroduce interdicții de călătorie și restricții pentru anumite piețe", estimează raportul UNWTO. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
unwto