US Steel, fostul simbol al puterii industriale americane, vândut unei companii japoneze

US Steel, fostul simbol al puterii industriale americane, vândut unei companii japoneze
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2023

US Steel a acceptat vânzarea companiei către Nippon Steel, cel mai mare producător de oțel din Japonia, într-o tranzacție evaluată la 14,1 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Decizia marchează un pas important în declinul gradual al acestei companii iconice pentru economia Statelor Unite, care a împlinit 122 de ani, cândva cea mai mare corporație din lume și un simbol al puterii industriale americane, potrivit CNN.

OVES Enterprise se extinde în Norvegia CITEȘTE ȘI OVES Enterprise se extinde în Norvegia

"Suntem încrezători că această afacere este cea mai bună pentru toți", a declarat directorul US Steel, David Burritt.

"Anunțul de astăzi aduce beneficii și Statelor Unite - asigurând o industrie siderurgică internă competitivă, consolidând în același timp prezența noastră la nivel global", a continuat acesta.

"Zilele bune ale US Steel sunt încă în fața noastră, împreună," a adăugat Burritt în încheierea unei conferințe telefonice cu investitorii, scrie Adevărul.

Potrivit condițiilor tranzacției, operațiunile US Steel își vor păstra numele și își vor menține sediul în Pittsburgh. Cu toate acestea, tranzacția ar putea întâmpina încă opoziție.

Mihai Crăciun lansează Collegio, Academia de comunicare modernă  CITEȘTE ȘI Mihai Crăciun lansează Collegio, Academia de comunicare modernă 

În această vară, sindicatul United Steelworkers și-a exprimat intenția de a sprijini doar o ofertă propusă de Cleveland Cliffs, o altă companie americană de oțel sindicalizată, pentru a cumpăra US Steel, într-o tranzacție cu numerar și acțiuni evaluată la 32,53 de dolari pe acțiune, ceea ce însemna cu 40% mai puțin decât oferta integrală de numerar a Nippon Steel.

Consiliul de administrație al US Steel a respins această ofertă și a început să ia în considerare alte oferte.

Sindicaliștii se opun vehement tranzacției

Sindicatul, care are 11.000 de membri la US Steel, a criticat acordul cu Nippon Steel.

"A spune că suntem dezamăgiți de acordul anunțat între US Steel și Nippon este o subestimare, deoarece demonstrează aceeași atitudine lacomă și cu viziune scurtă care a ghidat US Steel prea mult timp", a declarat președintele USW, David McCall.

"Am rămas deschiși pe parcursul acestui proces să lucrăm cu US Steel pentru a menține această companie americană iconică în proprietate și operare internă, dar, în schimb, s-a ales ignorarea preocupărilor forței de muncă dedicate și vânzarea către o companie străină", a mai spus sindicalistul.

Sindicatul a subliniat că speră să blocheze această tranzacție și că va solicita cu tărie autorităților de reglementare guvernamentale să examineze cu atenție această achiziție și să determine dacă tranzacția propusă servește intereselor de securitate națională ale Statelor Unite și aduce beneficii muncitorilor.

Dacia Spring pierde o parte din avantajul de preț și se scumpește, inclusiv pe piața second-hand, la nivelul unui Sandero, din cauza noii Ordonanțe a măsurilor fiscale CITEȘTE ȘI Dacia Spring pierde o parte din avantajul de preț și se scumpește, inclusiv pe piața second-hand, la nivelul unui Sandero, din cauza noii Ordonanțe a măsurilor fiscale

Alături de sindicat, senatorul republican de Ohio, JD Vance, și-a exprimat opoziția față de un cumpărător străin: "Astăzi, o piesă critică a bazei industriale de apărare a Americii a fost dată străinilor în schimbul numerarului. Am avertizat cu privire la acest rezultat acum câteva luni și mă voi opune în lunile următoare."

US Steel a menționat într-un comunicat că Nippon Steel are un istoric solid în ceea ce privește siguranța la locul de muncă și colaborarea eficientă cu sindicatele, că toate contractele sindicale vor rămâne în vigoare și că Nippon Steel se angajează să mențină aceste relații fără întreruperi.

122 de ani de istorie

Înființată în 1901 printr-o fuziune condusă de J.P. Morgan și Charles Schwab, US Steel a devenit prima companie evaluată la peste 1 miliard de dolari, dublu față de întregul buget al SUA din acel an.

În prima parte a secolului trecut, compania a furnizat oțelul care a contribuit la transformarea Statelor Unite într-o superputere economică globală, utilizându-se nu doar pentru zgârie-nori, poduri și baraje, ci și pentru automobile, electrocasnice și alte produse dorite de consumatorii americani.

US Steel a fost atât de dominantă încât abilitățile sale competitive au contribuit la crearea legilor antitrust din țară, adoptate pentru a ține sub control forța strategică și financiară a companiei, precum și a Standard Oil.

Cu toate acestea, în ultimii ani, US Steel a căzut mult sub alți producători americani de oțel în ceea ce privește producția de oțel și valoarea pe bursă. Industria siderurgică internă este acum doar o umbră a ceea ce a fost, fără nicio companie printre primii 10 producători de oțel la nivel mondial.

Euro 7 - Ecologia, încă un pas înapoi în UE CITEȘTE ȘI Euro 7 - Ecologia, încă un pas înapoi în UE

Această companie a atins apogeul în 1916 și a urmat un declin constant. Un alt moment cheie a fost în 1991, când, după 90 de ani în Dow Jones Industrial Average, US Steel a fost eliminată din acest indice al celor 30 de companii cele mai importante ale țării.

În același timp, Walt Disney și JPMorgan & Co., o firmă de pe Wall Street numită ironic după fondatorul US Steel, au fost incluse în indice. A fost un semn suplimentar că economia națiunii era acum axată mai mult pe informații și finanțe, nu pe producție.

Oferta integrală de numerar reprezintă o primă de 40% față de prețul de închidere al acțiunilor US Steel de vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
us steel
otel