Companii grecești precum Alpha Bank, Jumbo, PPC, Aktor Group, AVAX, Metlen, Motor Oil, Helleniq Energy, Entersoft și alte câteva zeci desfășoară activități importante în România.
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, intenționează să lanseze o versiune avansată a modelului său lingvistic Gigachat, dotată cu funcții de raționament, a declarat Alexander Vediahin, prim-vicepreședinte al băncii, într-un interviu pentru Reuters.
Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a efectuat joi dimineață cea mai semnificativă scumpire de la începerea conflictului israeliano-iranian, de 5 bani/l la benzină și de 9 bani/l la motorină. România este exportator net de benzină și importator net de motorină, acesta fiind unul din motivele majorării mai agresive a combustibilului diesel, pe lângă deficitul din UE a acestui tip de carburant.
Grecia a protestat față de un plan al Turciei de amenajare maritimă în Marea Egee, în estul Mediteranei, ce desemnează anumite zone pentru activități specifice, acuzând Ankara că încearcă să revendice porțiuni aflate sub jurisdicția Greciei într-o mișcare fără temei juridic, relatează Reuters.
Veniturile statului elen din turism au crescut cu 5,4% anul trecut, la 21,7 miliarde de euro, iar anul acesta este așteptată o expansiune suplimentară, exceptând evoluțiile geopolitice care ar putea afecta călătoriile în Grecia, informează publicația Kathimerini.
Filiala rusă a producătorului german de brânzeturi Hochland ar putea cumpăra de la grupul „Neva Milk” brandul popular de brânză în saramură „Sirtaki” pentru suma de 350–400 milioane de ruble. În prezent, compania produce brânza „Fetaxa”, care concurează în retailul rusesc cu „Sirtaki”. Experții consideră că achiziția unui brand rusesc puternic ar putea reduce presiunea asupra companiei-mamă.
Compania Bulgartransgaz contractează un credit în valoare de 200 de milioane de leva (circa 100 de milioane de euro) pentru Coridorul Vertical de Gaze, prin intermediul căruia Bulgaria va putea tranzita gaze naturale provenite din SUA, Azerbaidjan, Egipt și alte surse către Europa Centrală și de Est, potrivit Radio Bulgaria citat de Rador.
Uniunea Europeană ar trebui să fie deschisă la reluarea importurilor de gaze naturale rusești în viitor dacă se ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina, a declarat un oficial austriac, în timp ce Bruxelles-ul pregătește o propunere de interzicere a importurilor rusești, relatează Reuters.
Uniunea Europeană intenționează să propună oficial o lege care să interzică importurile de gaze naturale și gaze lichefiate (GNL) din Rusia până la finalul anului 2027, în pofida opoziției exprimate de Ungaria și Slovacia, transmite Reuters.
Rusia va insista ca Ucraina să demonteze și să distrugă toate armele furnizate de Occident ca parte a oricărui acord de încetare a focului, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandr Grușko într-un interviu acordat ziarului rus de stat Izvestia, transmite Kyiv Independent.