Armata rusă desfășoară o ofensivă în regiunea ucraineană Dnipro, la granița cu Donețk.
În pofida unui război prelungit, a scăderii prețurilor petrolului și a sancțiunilor severe, rubla rusească a înregistrat o creștere spectaculoasă în 2025, devenind, conform Bank of America, cea mai performantă monedă din lume, cu un avans de peste 40%. Această revenire puternică contrastează cu deprecierea severă din ultimii doi ani, potrivit CNBC.
O coadă imensă este la Mausoleul lui Lenin, din Piața Roșie, Moscova.
Banca Centrală a Rusiei a redus dobânda de politică monetară cu 100 de puncte de bază, la 20%, marcând astfel prima scădere a dobânzii de la începutul războiului din Ucraina, din septembrie 2022, transmite Reuters.
În sudul regiunii Odesa se va construi un nou pod peste Dunăre, care să ducă din satul Orlivka, din raionul Izmail, spre orașul românesc Isaccea, scrie Ukrainskaia Pravda. Construcția podului Orlivka-Isaccea peste Dunăre va face parte din marele coridor de transport sudic și va conecta Ucraina cu Uniunea Europeană prin România.
Primăria din Budapesta, condusă de opoziția liberală, a oprit 10 minute transportul urban.
Polonia a anulat procedura de achiziție a 32 de elicoptere Lockheed Martin S-70i Black Hawk pentru armata țării, a anunțat vineri Agenția pentru armament poloneză, citată de agenția de știri Reuters.
Zlatko Kokanovic, fermier din regiunea Jadar din Serbia, rămâne hotărât să împiedice dezvoltarea proiectului minier de litiu al companiei Rio Tinto, identificat în această săptămână de Comisia Europeană drept strategic, pe fondul eforturilor de reducere a dependenței de China pentru resurse minerale, transmite Reuters.
Decizia finală pentru aderarea Bulgariei la zona euro va fi luată pe 8 iulie de către Consiliul UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).
Bulgaria a primit aprobarea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene de a adera la euro de la 1 ianuarie 2026. În ciuda beneficiilor preconizate de adoptarea monedei unice europene, mulți bulgari sunt însă sceptici. Corupția generalizată, inegalitatea flagrantă a veniturilor și o criză politică de patru ani marcată de o serie de alegeri anticipate și coaliții fragile au erodat încrederea în autorități. Mulți se tem de o creștere a prețurilor în timpul tranziției, așa cum s-a întâmplat în alte țări care au aderat în ultimul deceniu, relatează Reuters.