Anchetă în România și Ungaria cu privire la drona care a traversat cele două țări și s-a prăbușit în Croația. Urme de la o bombă de fabricație rusă

Anchetă în România și Ungaria cu privire la drona care a traversat cele două țări și s-a prăbușit în Croația. Urme de la o bombă de fabricație rusă

Foto: Twitter Jelena Jansson

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2022

Epava aeronavei fără pilot de tip Tupolev (Tu-141), care s-a prăbușit în Zagreb, Croația, a fost scoasă din crater după două zile, iar ministrul croat al Apărării, Mario Banožić, s-a prezentat la locul incidentului și oferit o serie de declarații și noi informații cu privire la ancheta desfășurată în acest sens și în care sunt implicate ministerele apărării din România și Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banožić a precizat că autoritățile croate au primit informații conform cărora pe anumite fragmente ale aeronavei au fost găsite elemente de explozibil ale unei bombe aeriene, de fabricație sovietică. De asemenea, a fost găsită o cutie neagră la locul prăbușirii.

 ”Vom compara aceste date cu celelalte informații ale anchetei la care lucrăm alături de membrii NATO pentru a afla de unde a venit aeronava”, a mai spus el.

Ucraina acuză Rusia că ucide premeditat civili, inclusiv copii. Convorbiri ale rușilor interceptate CITEȘTE ȘI Ucraina acuză Rusia că ucide premeditat civili, inclusiv copii. Convorbiri ale rușilor interceptate

Proveniența dronei nu a fost încă stabilită, însă anumite detalii indică faptul că ar putea aparține atât armatei ruse, cât și celei ucrainene, a menționat el.

”Excavatorul nu a scos bomba, ci doar a săpat pământul din jurul ei. Potrivit informațiilor noastre, acolo nu există niciun dispozitiv exploziv, dar vom săpa și mai adânc în pământ pentru a verifica”, a mai menționat Banožić.

”Am discutat cu miniștrii de Apărare ai României și Ungariei, care au deschis o anchetă în acest sens”, a mai afirmat oficialul croat.

 

Papa Francisc despre invazia rusă în Ucraina: ”Agresiune armată inacceptabilă” - ”În numele lui Dumnezeu vă cer: opriți acest masacru!” CITEȘTE ȘI Papa Francisc despre invazia rusă în Ucraina: ”Agresiune armată inacceptabilă” - ”În numele lui Dumnezeu vă cer: opriți acest masacru!”

Ministrul croat al Apărării și-a reiterat nemulțumirea față de reacția țărilor vecine.

”Nu suntem mulțumiți de felul în care au reacționat țările vecine”, a spus el la finalul discursului său.

Aplicație poloneză pentru a combate cenzura lui Putin: Rușii pot fi informați de oricine prin mesaje pe telefon privind invazia Rusiei în Ucraina CITEȘTE ȘI Aplicație poloneză pentru a combate cenzura lui Putin: Rușii pot fi informați de oricine prin mesaje pe telefon privind invazia Rusiei în Ucraina

O aeronavă s-a prăbușit în noaptea de joi spre vineri într-un parc din capitala croată, Zagreb, a anunțat poliția, iar presa scrie că pare să fie vorba despe o dronă de recunoaștere, de fabricație sovietică, de tip Tupolev 141 (Tu-141), folosită recent de forțele ucrainene.

Tu-141 este o dronă de fabricație sovietică, folosită în anii '70 și '80. Această dronă aterizează cu ajutorul unor parașute.

Zagrebul se află la aproximativ 550 de kilometri de frontiera Ucrainei, invadată, de la 24 februarie, de Rusia. Croația este un stat membru NATO din 2009.

HARTA interactivă cu culoarele de tranzit pentru refugiații ucraineni către statele vecine României CITEȘTE ȘI HARTA interactivă cu culoarele de tranzit pentru refugiații ucraineni către statele vecine României

Drona care a pătruns joi din Ucraina în spațiul aerian al României și aapoi a intrat în Ungaria s-a prăbușit joi seară într-un parc aflat la 6 km de centrul Zagrebului, lângă un campus universitar, fără a face însă victime.

Ministerul Apărării anunțase că o dronă a intrat în spațiul aerian românesc, venind dinspre Ucraina și a ieșit, după numai trei minute, către Ungaria.

FOTO Rusia a atacat o bază militară ucraineană din apropierea graniței cu Polonia, unde lucrau și instructori militari străini. Victime numeroase CITEȘTE ȘI FOTO Rusia a atacat o bază militară ucraineană din apropierea graniței cu Polonia, unde lucrau și instructori militari străini. Victime numeroase

”Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute”, a transmis Ministerul Apărării.

Sursa citată a precizat că aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

”Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, a mai transmis ministerul.  

 

viewscnt
Afla mai multe despre
drona
ucraina
croatia
prabusi
nator
romania
ungaria