Austria nu va renunța la vetoul împotriva României privind aderarea și cu granițe terestre la Schengen

Austria nu va renunța la vetoul împotriva României privind aderarea și cu granițe terestre la Schengen
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, insistă asupra vetoului țării sale cu privire la aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Karner a declarat, în timpul unei conferințe de presă la Innsbruck, că Austria se va opune în continuare aderării depline la Schengen, potrivit Krone.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Întrebat despre aderarea deplină a România și Bulgaria la Schengen, ministrul de Interne Gerhard Karner a precizat că Austria își menține veto-ul, arată Digi 24

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Totodată, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja privind ridicarea controalelor aeriene și maritime, cunoscut și sub denumirea de „Air and Sea Schengen”. „Cred că este foarte important să facem acest pas acum și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Karner.

Compromisul a fost obținut după „negocieri dure” și prevede „condiții clare”, a subliniat ministrul austriac de Interne. Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie să fie securizată și că la frontiera externă vor fi disponibili ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex.

În plus, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați din Austria în țările respective. Acordul privind „Air-Schengen” înseamnă că persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoite să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele externe. Cu toate acestea, controalele la frontieră vor rămâne în vigoare pentru călătorii pe cale terestră, acolo unde de fapt sunt și cele mai mari probleme pentru turiștii bulgari și români, dar și pentru transportatori.

Autoritățile de la București au spus că discuțiile despre ridicarea controalelor la frontierele terestre vor continua în acest an.

Ziarul „Kurier” a relatat că din UE se fac presiuni tot mai mari asupra Austriei pentru ca aceasta să accepte ca cele două țări să adere la spațiul Schengen. Austria este singura țară din UE care se mai opune.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat, de asemenea, convingerea că România și Bulgaria vor fi în curând membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen: „Se pot baza pe noi pentru a convinge Austria că merită să fie pe deplin în Schengen”, a declarat von der Leyen, citată după un summit special desfășurat la Bruxelles la începutul lunii februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
gerhard karner
schengen