Estul Europei poate deveni una dintre cele mai minate regiuni ale lumii

Estul Europei poate deveni una dintre cele mai minate regiuni ale lumii
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2024

Statele baltice iau în considerare ieșirea din Tratatul de la Ottawa, de interzicere a minelor antipersonal, pentru a putea construi o linie de apărare mai puternică la granițele lor cu Belarus și Rusia, transmite publicația Washington Post. O astfel de decizie are potențialul de a face din Europa de Est una dintre cele mai minate regiuni ale lumii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimele săptămâni, politicieni din Estonia, Letonia și Lituania au analizat posibilitatea ieșirii din Tratatul de la Ottawa, care le-ar permite celor trei țări să construiască o Linie de Apărare Baltică (Baltic Defence Line) mai puternică. Anunțată recent, linia va include 600 de buncăre, în care vor încăpea până la 10 militari, sisteme anti-tanc, dar și mine acceptate, scrie G4Media.ro.

TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduse CITEȘTE ȘI TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduse

„Miniștrii au semnat un acord la Riga, potrivit căruia Estonia, Letonia și Lituania vor construi instalații defensive anti-mobilitate în următorii ani pentru a descuraja și, dacă este necesar, a se apăra împotriva unor amenințări militare”, a anunțat, în ianuarie, Ministerul Apărării din Estonia.

Deocamdată, statele baltice investesc în mine terestre acceptate

Deocamdată, cele trei state au ajuns la concluzia că rămânerea în Tratat oferă mai multe avantaje decât dezavantaje. O astfel de dezbatere ar fi fost de neconceput în cele trei țări membre UE și NATO, înainte de izbucnirea războiului la scară largă între Rusia și Ucraina, în februarie 2022.

Tratatul de la Ottawa nu interzice folosirea de mine antitanc și nici a minelor antipersonal declanșate de la distanță. Cele trei state investesc serios în domeniu.

DOCUMENT Hidroelectrica, obiective până la 30 iunie: Finalizarea aplicației de mobil pentru casnici și centre de relații cu clienții. Amenzi mari pentru întârzierea facturilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica, obiective până la 30 iunie: Finalizarea aplicației de mobil pentru casnici și centre de relații cu clienții. Amenzi mari pentru întârzierea facturilor

„Există o întreagă gamă de mine terestre pe care le putem folosi. Și Letonia este absolut pregătită să dezvolte acest potențial. Avem mine în arsenalul nostru și vom dezvolta acest potențial fără a primi acele mine pe care Convenția le interzice”, a declarat ministrul Apărării din Letonia, Andris Spruds.

Cele trei țări se tem că ar putea fi următoarele care sunt luate în vizor de ruși dacă Moscova obține victoria în Ucraina. Două dintre statele participante la proiect, Letonia și Lituania, au granițe atât cu Belarus, cât și cu Federația Rusă.

Războiul din Ucraina a transformat țara, în 2023, în cel mai minat stat din lume, potrivit Washington Post.

viewscnt
Afla mai multe despre
mine
est
europa
razboi