Autoritățile ruse au făcut publice înregistrări video ale mărturiilor a trei marinari ucraineni privind incidentul din Marea Neagră; ei susțin că navele lor au ignorat somațiile și au încercat să intre în strâmtoarea Kerci

Autoritățile ruse au făcut publice înregistrări video ale mărturiilor a trei marinari ucraineni privind incidentul din Marea Neagră; ei susțin că navele lor au ignorat somațiile și au încercat să intre în strâmtoarea Kerci
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 nov 2018

Autoritățile ruse au făcut publice înregistrări video ale mărturiilor a trei marinari ucraineni cu privire la incidentul din Marea Neagră, doi dintre ei afirmând că navele lor au ignorat somațiile navelor rusești și au încercat să intre în strâmtoarea Kerci, scrie Kiev Post.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform sursei citate, autoritățile ruse au făcut publice înregistrări video în care apar trei marinari ucraineni de pe navele sechestrate în urma incidentului care a avut loc duminică în Marea Neagră, scrie News.ro.

Cei trei, Serghei Drach, prezentat ca ofițer în serviciul de contrainformații ucrainean, Serghei Tsibizov și căpitanul Vladimir Lesov, comandant de divizie al bazei navale Sud a Ucrainei, reprezintă câte una dintre cele trei nave capturate.

ANALIZĂ Creditul de consum accelerează la cel mai ridicat nivel post-criză. Împrumuturile pentru locuințe încep să piardă viteză CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Creditul de consum accelerează la cel mai ridicat nivel post-criză. Împrumuturile pentru locuințe încep să piardă viteză

Fiecare dintre ei prezintă propria variantă privind momentul interceptării navelor de către nave rusești.

Ei sunt înregistrați separat, în locuri diferite, iar relatările lor contrazic varianta Guvernului ucrainean. Doi dintre ei povestesc că navele pe care se aflau au încercat să intre în strâmtoarea Kerci ignorând somațiile venite din partea rusă.

Conform ABC News, bărbații, îmbrăcați în uniforme ucrainene și părând să rostească texte memorate, spun că au știut că intră în apele teritoriale rusești și că în mod deliberat au ignorat cererile pazei de coastă rusești de a se opri.

"În mod intenționat am ignorat solicitările transmise prin radio de a ne opri. Ne-am dat seama că acțiunile navelor marinei ucrainene aveau caracter provocator", conform lui Lesov, care susține că se afla la bordul navei de luptă Nikopol.

Autoritățile militare ucrainene au afirmat că probabil mărturiile au fost făcute sub presiune sau în urma torturilor, iar relatările lor trebuie privite ținând cont de aceste elemente.

Trei nave ucrainene - două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu -  au fost sechestrate duminică de forțele rusești în timp ce încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia și marchează accesul în Marea Azov. Una dintre nave  fost atacată, iar șase marinari au fost răniți, conform Kievului, în timp ce în varianta Moscovei au fost răniți trei marinari, fără însă a le fi pusă în pericol viața.

Incidentul a dus la un război al declarațiilor, în conflict intervenind statele occidentale și NATO.

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marțială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, urmare a incidentului din largul Crimeei.

De asemenea, alegerile prezidențiale din Ucraina au fost amânate pentru 31 martie 2019.

Tot luni seară, Legislativul de la Kiev a aprobat  o rezoluție care cere statelor occidentale să oprească agresiunea Rusiei, să funizeze ajutor militar Ucrainei și să trimită observatori și nave de luptă în Marea Neagră și în Marea Azov, conform Kiev Post.

Un tribunal din Simferopol va decide, marți, asupra măsurii arestării marinarilor ucraineni reținuți pentru încălcarea frontierei de stat a Rusiei, transmite RIA Novosti.

FSB a anunțat că, după incident, a fost deschisă o cauză penală în temeiul articolului 322 alineatul (3) din Codul penal al Federației Ruse (trecerea ilegală a frontierei de stat).

"Problema alegerii unei măsuri preventive va fi luată în considerare marți, 27 noiembrie, la Tribunalul din Simferopol", a declarat o sursă pentru RIA Novosti.

viewscnt
Afla mai multe despre
kerci
ucraina
rusia