Banca centrală a Turciei a majorat dobânda cheie cu încă 2,50 puncte procentuale, până la 45%

Banca centrală a Turciei a majorat dobânda cheie cu încă 2,50 puncte procentuale, până la 45%
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2024

Banca centrală a Turciei și-a majorat dobânda cheie cu încă 2,50 puncte procentuale, până la 45%, măsură care este în conformitate cu așteptările analiștilor, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea dobânzii de referință vine pe fondul unei lupte în curs împotriva inflației cu două cifre a factorilor de decizie monetară din Turcia, aceasta fiind cel mai recent pas, scrie News.ro.

TABEL Noi scumpiri ale benzinei și motorinei. Cotațiile țițeiului, la cel mai înalt nivel din ultima lună CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri ale benzinei și motorinei. Cotațiile țițeiului, la cel mai înalt nivel din ultima lună

Inflația din Turcia s-a intensificat la 64,8% în decembrie, în termeni anuali, de la 62% în noiembrie, iar moneda țării, lira, a atins un nou minim record față de dolarul american, la începutul lunii ianuarie, depășind pentru prima oară 30 de unități pentru un dolar.

Analiștii prevăd că aceasta va fi ultima majorare, pentru ceva timp, mai ales cu alegerile locale care se apropie în martie.

”În mod încurajator, comunicările au fost relativ conservatoare și sugerează că factorii de decizie politică recunosc nevoia de a menține ratele dobânzilor ridicate pentru o perioadă prelungită, pentru a avea succes în încetinirea inflației la o singură cifră”, a spus Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la firma Capital Economics din Londra, într-o notă.

El a mai arătat că ”Opinia noastră de bază rămâne că banca centrală va menține dobânzile neschimbate pe tot parcursul acestui an”

Banca Centrală a Republicii Turcia a semnalat că acesta este probabil sfârșitul ciclului de înăsprire, spunând despre decizia sa: ”Înăsprirea politicii monetare necesară stabilirii cursului dezinflației este atinsă... Nivelul actual al dobânzii de politică monetară va fi menținut până când există o scădere semnificativă a tendinței de bază a inflației lunare și până când așteptările inflaționiste converg către intervalul prognozat.”

Mișcarea băncii centrale este cea mai recentă dintr-o serie de creșteri ale ratei dobânzii –opt creșteri consecutive de la alegerile din mai 2023 – care au fost dureroase pentru turci, în timp ce țara se confruntă cu o monedă slăbită semnificativ și cu costurile de trai în creștere vertiginoasă.

DECIZIE Noile tarife și termene de valabilitate ale rovinietei CITEȘTE ȘI DECIZIE Noile tarife și termene de valabilitate ale rovinietei

Ultimii câțiva ani de inflație ridicată sunt în mare parte rezultatul politicii monetare încăpățânat de laxe a guvernului de la Ankara.

Lira a scăzut cu 38% față de dolar în ultimul an și a pierdut mai mult de 80% din valoarea sa față de dolar în ultimii cinci ani.

O nouă echipă financiară a fost numită în iunie anul trecut, iar banca centrală a Turciei a schimbat brusc politica monetară, cu dobânzi mai mari, sub supravegherea guvernatorului Băncii Centrale a Turciei, Hafize Erkan.

De atunci, rata dobânzii de referință a țării a fost ridicată de la 8,5% la 45%.

Cu toate acestea, unii observatori încă nu cred că este suficient pentru a reduce efectiv inflația.

Capital Economics se așteaptă ca inflația din Turcia să încetinească spre 30-35% până la sfârșitul anului”, de la 65% acum, în timp ce Bartosz Sawicki, analist de piață la Conotoxia Fintech, anticipează că va atinge aproape 75% în mai înainte de a începe să scadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a turciei
dobanda