Viktor Orban: Ungaria susține necondiționat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Viktor Orban: Ungaria susține necondiționat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

Ungaria susține necondiționat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după discuții la Budapesta cu omologul său moldovean Dorin Recean, relatează MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe lângă avantajele pe care le va avea Republica Moldova ca membru, "UE va avea la rândul ei de câștigat de pe urma unei noi energii, a unor țări despre care se știe că sunt locuite de oameni echilibrați, stabili și harnici", a afirmat Orban, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Recean.

BCE menține dobânzile pentru a treia ședință la rând și semnalează că nu se grăbește să le reducă CITEȘTE ȘI BCE menține dobânzile pentru a treia ședință la rând și semnalează că nu se grăbește să le reducă

Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu UE acum opt ani, "un timp dureros de îndelungat", potrivit premierului ungar, care și-a exprimat speranța că o parte "din timpul pierdut poate fi recuperat prin accelerarea negocierilor de aderare", scrie Agerpres.

Și Ungaria va beneficia ca urmare a unei scutiri de taxe în Republica Moldova și UE, a mai remarcat Viktor Orban.

Premierul ungar s-a oferit să primească la academia diplomatică din Ungaria un număr important de studenți din Republica Moldova și a amintit că Budapesta și Chișinău au relații diplomatice de 32 de ani, au semnat un acord de parteneriat strategic acum patru ani și au schimburi comerciale în valoare de 200 de milioane de dolari.

"Exporturile noastre farmaceutice cresc rapid, exporturile alimentare sunt solide și avem de asemenea o prezență în sectorul bancar și în aviație", a detaliat Orban.

Ungaria lucrează de asemenea la restabilirea zborurilor directe între cele două țări.

Premierul ungar a mai notat că, în contextul în care ambele țări sunt importatoare de energie, este în interesul amândurora ca rețelele de energie din centrul și sud-estul Europei să fie cât mai dezvoltate, acest lucru contribuind și la securitatea economică și militară.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
uniunea europeană
moldova