Banca centrală a Turciei avertizează băncile în privința tranzacțiilor valutare ”în afara orelor de program”

Banca centrală a Turciei avertizează băncile în privința tranzacțiilor valutare ”în afara orelor de program”
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2022

Banca centrală a Turciei a trimis o scrisoare băncilor locale, în care le avertizează să nu efectueze tranzacții valutare cu bănci străine ”în afara orelor de program” și să nu ofere depozite cu rate ale dobânzilor foarte mari pentru a evita cerințele de deținere de obligațiuni guvernamentale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instituția a introdus reguli în ultimele luni pentru a reduce decalajul dintre dobânda de politică monetară și dobânzile de credit și pentru a încuraja împrumuturile către sectoare, inclusiv pentru exporturi și producție, scrie News.ro

Promateris, societate în acționariatul căreia au intrat fondatorii Dedeman, raportează la 9 luni afaceri în stagnare și scădere drastică a profitului CITEȘTE ȘI Promateris, societate în acționariatul căreia au intrat fondatorii Dedeman, raportează la 9 luni afaceri în stagnare și scădere drastică a profitului

Cea mai recentă regulă obligă băncile cu mai puțin de jumătate din depozitele în lire să dețină în 2023  încă șapte puncte procentuale de obligațiuni guvernamentale.

Autoritățile au încercat, de asemenea, să descurajeze deținerile în valută. Banca centrală a spus că băncile nu ar trebui să îndrume clienții să dețină fonduri din împrumuturile în lire în depozite la vedere și, de asemenea, nu ar trebui să permită depunerea de împrumuturi în lire în conturi în cadrul unui sistem care protejează împotriva deprecierii valutei.

Astfel de probleme ”nu sprijină realizarea stabilității financiare”, a spus banca centrală, adăugând că băncile ar trebui să depună eforturi maxime pentru a respecta reglementările.

Banca centrală a avertizat deja băncile săptămâna trecută cu privire la efectuarea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare de valută peste noapte, spunând că va lua ”măsurile necesare” dacă problema va continua.

În trecut, dacă solicitările băncii centrale cu privire la diverse probleme nu au fost respectate, aceasta a luat măsuri precum obligarea băncilor să dețină obligațiuni de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a turciei
valuta