Banca Centrală a Turciei menține dobânda la 9%, după patru luni de reduceri

Banca Centrală a Turciei menține dobânda la 9%, după patru luni de reduceri
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2022

Banca Centrală a Turciei a menținut dobânda de referință la 9%, în linie cu estimările, îndeplinind angajamentul de luna trecută că va încheia relaxarea politicii monetare, după ce s-a conformat solicitărilor venite de la președintele Tayyip Erdogan de a aduce nivelul dobânzilor în zona cu o singură cifră până la finele acestui an, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a repetat că inflația de aproape 85% ar urma să fie înlocuită cu un proces de dezinflație, scrie Agerpres.

DECIZIE Tarif unic de 5 lei pe oră pentru parcarea în centrul Bucureștiului. Se modifică și tarifele pentru abonamentele riveranilor. De când se vor aplica noile reguli CITEȘTE ȘI DECIZIE Tarif unic de 5 lei pe oră pentru parcarea în centrul Bucureștiului. Se modifică și tarifele pentru abonamentele riveranilor. De când se vor aplica noile reguli

"Luând în considerare riscurile sporite privind cererea pe plan global, Comitetul apreciază că actualul nivel al dobânzii este adecvat. Condițiile financiare continuă să sprijine sustenabilitatea câștigurilor structurale în capacitatea de investiții", se arată în comunicatul Băncii Turciei.

În ultimele patru luni, instituția a redus dobânda cu 500 puncte de bază, citând încetinirea economiei, chiar dacă băncile centrale din întreaga lume au înăsprit politica monetară.

Inflația s-a atenuat ușor în noiembrie, la 84,4%, de la un nivel de vârf de 85,5% luna precedentă.

Analiștii se așteaptă ca Banca Centrală a Turciei să mențină la 9% dobânda de referință până la alegerile care ar urma să aibă loc în mai sau iunie. Evoluțiile ulterioare vor depinde de cine va conduce țara, opoziția promițând revenirea la politici monetare ortodoxe și majorări ale dobânzilor.

Banca Centrală a Turciei se așteaptă ca inflația să scadă la 65,2% până la finalul lui 2022, în timp ce analiștii estimează un nivel de 69%

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a turciei
dobanda