Banca Centrală Rusă a acuzat o serie de canalele Telegram că manipulează bursa rusă

Banca Centrală Rusă a acuzat o serie de canalele Telegram că manipulează bursa rusă
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2022

Potrivit autorității de reglementare, abonații canalelor tematice au fost folosiți pentru implementarea strategiei Pump&Dump.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Rusiei, în cursul monitorizării tranzacțiilor organizate, a dezvăluit popularitatea în creștere a schemei fără scrupule Pump&Dump, scrie Adevarul.

Cefin Trucks a livrat 3.000 de camioane Ford Trucks în România CITEȘTE ȘI Cefin Trucks a livrat 3.000 de camioane Ford Trucks în România

Organizatorii folosesc canale financiare Telegram cu un număr mare de abonați pentru această schemă. Ei publică mesaje care îi motivează pe cititori să efectueze tranzacții unidirecționale cu o anumită siguranță în tranzacțiile organizate. În unele cazuri, publicațiile conțin apeluri sincere din partea organizatorilor de a implementa strategia Pump & Dump în tranzacționarea unui anumit titlu, urmată de coordonarea acțiunilor abonaților în tranzacționarea organizată, explică Banca Centrală a Rusiei.

Adesea, mesajele despre astfel de resurse sunt prezentate ca analize în legătură cu un anumit emitent sau o prognoză a valorii viitoare a securității unei companii. În același timp, administratorii canalelor induc în eroare audiența amestecând informații de încredere cu informații incorecte, incomplete și fapte neconfirmate, potrivit Băncii Centrale.

Există o altă opțiune de manipulare. Abonații canalului sunt implicați în strategia Pump & Dump, vânzând această schemă ca idee de investiție. În primul rând, este dezvăluit participanților la chat-urile închise, cel mai adesea plătite. Apoi, o recomandare de a face o înțelegere cu o anumită acțiune este publicată în partea deschisă a resursei. Astfel de publicații încurajează abonații părții deschise a canalului să facă tranzacții unidirecționale în licitațiile organizate. Prin astfel de acțiuni se realizează un mediu de piață care permite abonaților plătiți să folosească cu succes ideea de investiție achiziționată.

Organizatorii unor astfel de scheme profită utilizând mișcarea predictibilă a prețurilor în tranzacțiile organizate din cauza dezechilibrului dintre cerere și ofertă de pe piață din cauza tranzacțiilor unidirecționale ale abonaților. În același timp, durata scurtă a unui astfel de efect provoacă pierderi pentru persoanele care nu au avut timp să închidă poziția înainte ca prețul să revină la nivelurile anterioare.

Banca Centrală avertizează cu privire la participarea la scheme de manipulare

Banca Centrală a reamintit că participarea la astfel de scheme poate fi considerată ca punerea în aplicare a operațiunilor prin acord prealabil, inclusiv în scopul de a induce în eroare cu privire la adevărata natură a prețurilor și poate fi calificată drept manipulare a pieței.

În plus, autoritatea de reglementare a atras atenția investitorilor privați asupra necesității de a evalua critic informațiile pe care le folosesc atunci când iau decizii de tranzacționare și, de asemenea, a recomandat să se abțină de la participarea la astfel de acțiuni coordonate la tranzacționare organizată, ceea ce ar putea duce la o încălcare a actualului cadru legislativ al Federației Ruse și implică astfel de scheme responsabile de manipularea pieței. De asemenea, participarea investitorilor privați la astfel de scheme, de regulă, se dovedește pentru ei a se finaliza cu o pierdere a fondurilor investite. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală rusă
bursa