Banca Națională a Ungariei a lăsat dobânzile neschimbate, sfidând presiunile guvernului pentru reducerea costurilor de împrumut

Banca Națională a Ungariei a lăsat dobânzile neschimbate, sfidând presiunile guvernului pentru reducerea costurilor de împrumut
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2023

Banca Națională a Ungariei a lăsat dobânzile neschimbate, așa cum era de așteptat, și a declarat că va înăspri și mai mult condițiile de lichiditate, sfidând presiunile guvernamentale de a reduce costurile de împrumut pe fondul unei încetiniri economice puternice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Consilierul economic de top al premierului Viktor Orban a exercitat presiuni asupra băncii centrale cu puțin timp înainte de întâlnire, pentru a începe să scadă dobânzile, declarând că nivelurile actuale sunt ”extrem de oneroase” pentru economie, scrie News.ro.

FOTO \ CITEȘTE ȘI FOTO "Momentul psihologic" a fost depășit - Hidroelectrica a început să emită primele facturi după o întârziere de peste jumătate de an

Decizia de a lăsa neschimbată cea mai ridicată dobândă de referință a Uniunii Europene, la 13%, văzută de unii economiști ca un test al independenței băncii centrale, a fost în concordanță cu apelul unanim al analiștilor dintr-un sondaj Reuters de săptămâna trecută.

De asemenea, banca și-a lăsat dobânda de depozit overnight neschimbată, la 12,5% și dobânda de depozit pe termen scurt la 18%, la o licitație zilnică a facilității pe care o folosește pentru a aborda riscurile de piață.

”Încă avem nevoie de dobândă de depozit pe o zi de 18% pentru a sparge inflația”, a declarat viceguvernatorul Barnabas Virag într-un briefing, adăugând că modificarea dobânzii de bază nu a fost pe ordinea de zi, deoarece NBH s-a concentrat pe îmbunătățiri pe termen lung în evaluarea riscurilor.

”Banca va înăspri și mai mult impactul rezervelor obligatorii asupra lichidității. În perspectivă, gestionarea lichidității rămâne o prioritate, astfel încât să putem menține condițiile monetare într-un interval suficient de strâns”, a spus el.

Pentru a încuraja o utilizare mai mare, banca centrală a spus că rezervele opționale vor fi remunerate la dobânda de licitație pentru depozit rapid overnight, în prezent la 18%, în loc de dobânda de bază, de 13%.

Banca a spus că inflația a atins probabil vârful în ianuarie, dar a avertizat că dezinflația ar putea fi lentă.

Ratele mai mari ale dobânzilor de pe piața de bază au prezentat și alte riscuri posibile, a spus Virag.

Piețele se așteaptă ca reducerile dobânzilor să înceapă cândva în al doilea sau al treilea trimestru, odată ce inflația începe să se retragă.

Economiștii chestionați de Reuters văd loc pentru reduceri ale dobânzii de bază de până la 2,5 puncte procentuale până la sfârșitul anului, pe fondul unei scăderi așteptate a inflației la o singură cifră, de la peste 25% în ianuarie.

Chiar și așa, ei văd că inflația din 2023 va ajunge la 18,5%.

Comisia Europeană estimează că inflația din Ungaria va fi de 16,4% în 2023, cea mai mare din UE.

Inflația prețurilor alimentelor a fost de 48,2% în ianuarie, în termeni anuali, mai mult decât dublu față de media UE.

Banca centrală a spus că inflația alimentară a atins un vârf în ianuarie, dar inflația serviciilor a rămas mai ridicată decât de obicei și va trebui monitorizată în următoarele luni.

”Prețurile nu s-au dublat, ci s-au triplat sau au crescut de patru ori. Trebuie doar să te uiți la etichetele de preț. Ei percep prețuri ca la carne pentru legume”, a declarat, marți, pensionara Magda Nyeste, în timp ce cumpăra alimente într-o hală de la periferia Budapestei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
dobanda