Băncile din Polonia se unesc pentru a înființa o schemă de protecție

Băncile din Polonia se unesc pentru a înființa o schemă de protecție
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2022

Cele mai mari bănci comerciale din Polonia au anunțat că s-au unit pentru a crea o schemă de protecție, care să le ajute să-și asigure lichiditatea și solvabilitatea, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alior Bank, BNP Paribas Bank Polska, ING Bank lšski, mBank, Bank Millennium, Bank Pekao, PKO BP și Santander Bank Polska au fost de acord să înființeze schema, care trebuie aprobată de Autoritatea de reglementare financiară din Polonia (KFN), scrie Agerpres.

Croatul Branko Roglic își urcă puternic afacerile în România sub umbrela Interbrands, devenit liderul pieței de distribuție produse de larg consum, dar pierde din profit. Cresc și datoriile CITEȘTE ȘI Croatul Branko Roglic își urcă puternic afacerile în România sub umbrela Interbrands, devenit liderul pieței de distribuție produse de larg consum, dar pierde din profit. Cresc și datoriile

Schema va funcționa în paralel cu soluțiile instituționale existente, băncile obligându-se să facă plăți anuale către Fondul de Garantare Bancară (BGF).

Cel mai mare creditor polonez, PKO BP, a estimat că valoarea contribuției sale la schemă va fi de 872 milioane de zloți (203,7 milioane de dolari), ceea ce-i va afecta rezultatele din 2022.

Analistul Michal Konarski de la mBank susține că inițiativa ar trebui să aibă efecte neutre sau pozitive asupra rezultatelor băncilor, deoarece există posibilitatea ca BGF să reducă suma cu care fiecare bancă trebuie să cotizeze la Fondul de Garantare Bancară.

Băncile ar urma să profite anul acesta de pe urma creșterii dobânzilor, dar aceste evoluții ar putea fi compensate de inițiativele în favoarea celor care au credite ipotecare.

În aprilie, premierul polonez Mateusz Morawiecki anunța, ca parte a planurilor de a-i ajuta pe cei care care au credite, crearea unui nou fond de ajutor de 3,5 miliarde de zloți, finanțat din profiturile băncilor.

Cele mai mari bănci comerciale din Polonia intenționează să formeze o societate pe acțiuni care va gestiona chema de protecție și fondurile cu care vor contribui ele. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
polonia