Băncile poloneze se așteaptă la o ''lovitură'' de 525 de milioane de dolari de pe urma creditelor ipotecare în franci

Băncile poloneze se așteaptă la o ''lovitură'' de 525 de milioane de dolari de pe urma creditelor ipotecare în franci
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2020

Principalele bănci poloneze au pus deoparte peste 1,96 miliarde zloți, respectiv 525 de milioane de dolari, cu care să plătească pentru creditele ipotecare în franci elvețieni, după ce, recent, tribunalele poloneze au decis că i-au dus în eroare pe debitori, arată datele consultate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Însă aceste provizioane reprezintă doar 2% din întregul portofoliu de credite în franci al sectorului bancar polonez, care, potrivit datelor oficiale, se situa la 100 de miliarde de zloți la finele lunii iunie, echivalentul a aproximativ o treime din toate creditele ipotecare poloneze, scrie Agerpres.

VIDEO Fiat Chrysler a prezentat noua familie de SUV-uri Jeep Wagoneer și Grand Wagoneer CITEȘTE ȘI VIDEO Fiat Chrysler a prezentat noua familie de SUV-uri Jeep Wagoneer și Grand Wagoneer

Similar altor europeni, mii de polonezi au încheiat contracte de creditare în franci elvețieni, profitând de nivelul redus al dobânzilor oferite, în urmă cu un deceniu. Însă, mulți debitori au văzut cum ratele lor lunare au crescut exploziv, după ce cursul de schimb al francului s-a dublat în urma crizei financiare globale.

După o serie de decizii recente ale tribunalelor, care au dat câștig de cauză clienților în procesele cu băncile, Polonia este ultima țară din Europa care nu a rezolvat încă problema creditelor în franci elvețieni, o problemă pe care Ungaria, Croația și alte state au rezolvat-o în urmă cu câțiva ani.

Băncile poloneze și partidele politice au încercat timp de mai mulți ani să evite o astfel de notă de plată, însă o decizie recentă a tribunalului de la Luxemburg nu le-a lăsat altă alegere decât să îi plătească pe debitori care, potrivit instanțelor, au fost induși în eroare.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
franci elvetieni