Bani pentru expatriații croați să se întoarcă acasă

Bani pentru expatriații croați să se întoarcă acasă
scris 24 dec 2021

Croația a anunțat stimulente financiare pentru a-i convinge pe croații care au emigrat în alte țări ale Uniunii Europene să se întoarcă în țara lor, pentru a reduce declinul demografic și îmbătrânirea populației constatate în ultimii ani, relatează France Presse.

Aceste măsuri, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, prevăd plata către expatriații croați cu reședința în țări ale UE a unei sume de până la 26.000 de euro dacă se întorc în Croația pentru a-și înființa o afacere, scrie Agerpres.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Măsuri similare, în cadrul acestui program numit "Am ales Croația", sunt planificate pentru croații care s-au mutat din motive economice în interiorul țării pentru a-i încuraja să se stabilească în zonele rurale slab populate.

Aceste stimulente "oferă atât motivația de a reveni, cât și resurse financiare", a declarat prim-ministrul Andrej Plenkovic.

"Revitalizarea demografică este o problemă vitală pentru Croația, cu o populație ce îmbătrânește", a adăugat el.

Guvernul estimează că acest program ar putea încuraja 4.000 până la 4.500 de persoane să se întoarcă în țara lor.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 250.000 de croați au părăsit țara de la aderarea la UE în 2013, majoritatea în căutarea unor condiții de viață mai bune în Germania, Austria sau Irlanda.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Populația Croației era de aproximativ 4,2 milioane, conform recensământului din 2011.

Potrivit experților, populația a scăzut cu aproape 10% de la acea dată din cauza emigrării masive.

Rezultatele ultimului recensământ urmează să fie făcute publice la începutul anului 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
croatia
bani